В Ужгороді перевіряють виборчі дільниці

В Ужгороді перевіряють виборчі дільниці
Виборчі дільниці перевіряють в Ужгороді на доступність для людей з інвалідністю. Розпочали нині о 10 ранку з лінгвістичної гімназії, де під час виборів охочі можуть проголосувати на другому поверсі.

 

Крім першої школи, ініціативна група відвідала сьогодні другу, третю, шосту і дев’яту, — каже голова обласного товариства осіб з інвалідністю Денис Сухотін. Найменше порушень виявили в шостій. Упродовж двох днів в Ужгороді мають перевірити 12 об’єктів. Це школи і садочки, де під час виборів працюють дільниці для голосування, — каже представниця ініціативної групи Марина Сташина-Неймет. Для моніторингу обрали третій виборчий округ. Для порівняння оглянули навчальні заклади в історичній частині міста.

Виборчі дільниці перевіряють в Ужгороді: чому тепер

"Найбільш поширені проблеми — це або відсутність пандусів, або вони під неправильним кутом, відсутність тротуарів, по яких можна пройти до виборчої дільниці, розташування місця голосування не на першому, а на другому-третьому поверхах, — розповіла Марина Сташина-Неймет. — Саме приміщення не адаптоване для людей, які мають порушення опорно-рухового апарату або порушення зору. Також до поширених проблем ми можемо віднести те, що вбиральні не пристосовані для маломобільних громадян".

Першою для перевірки обрали лінгвістичну гімназію. Тут дільниця розташована в актовій залі на 2 поверсі. Оскільки це історична частина міста, будь-які зміни потрібно узгоджувати з Мінкультури, міськрадою та обласною адміністрацією. Тому на моніторингу був і головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський.

Виборчі дільниці перевіряють в Ужгороді: чому тепер

"Дуже важко попасти сюди людям з інвалідністю. Другий поверх також має перешкоду — це сходи, — сказав він. — Питання буде в коштах і в тому, що дозволить або Мінкультури, або консультативна рада при ОДА. Якщо ми будемо бачити, що по коштах дуже великі затрати і нам не пропустять певні погодження, будемо просити або рекомендувати перенести дану дільницю в інше приміщення"

Досліджують не тільки умови всередині дільниць, а й під’їзні шляхи, аби виборець міг дістатися місця голосування. У третій школі ініціативна група запропонувала поставити новий пандус посередині сходів. Директорка Світлана Фесенко каже: в їхній школі нема інклюзивних класів, тому пандус має бути тимчасовий, на період виборів, а не постійний.

"Вибори у нас один раз на 5 років. А користуватися закладом потрібно щодня, — пояснила вона. — І якщо ми тут посередині сходів поставимо пандус, який буде заважати 700 дітям, які тут навчаються, то треба вибирати, що зараз у цьому випадку краще. Як на мене, краще робити переносний пандус, який більш зручний у використанні. І все. А на постійній основі робити, щоб були перепони 700 дітям, це також неправильно".

Голова обласного товариства осіб з інвалідністю Денис Сухотін розповів: до моніторингу залучили представників міськради, бо хочуть скласти спеціальну програму. Вона передбачає забезпечити доступ людей з інвалідністю до всіх виборчих дільниць міста до 2025 року. Для цього розробили анкету доступності.

Виборчі дільниці перевіряють в Ужгороді: чому тепер

"Там є 24 пункти, в цій доступності, тобто будемо перевіряти все: від під’їзних шляхів до виборчої дільниці, ширину дверей, наявність сходинок, яскравість освітлення, санітарні вузли — там великий перелік цих пунктів, які мають відповідати статті 16 виборчого Кодексу України, який набув чинності 1 січня минулого року, — пояснив Денис Сухотін. — Кодексом передбачено, що всі виборчі дільниці до 2025 року мають бути приведені у відповідність. Якщо цю роботу не почати негайно, то ми просто не встигаємо".

Упродовж 3 годин ініціативна група перевірила 5 закладів, де в день виборів працюють дільниці. Ще 7 мають промоніторити цього четверга, 17 червня. За результатами складуть програму забезпечення доступності людей з інвалідністю до виборчих дільниць і винесуть на розгляд депутатів міськради.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів