"Жовта" зона і навчання: хто із закарпатських школярів вчитиметься дистанційно?

"Жовта" зона і навчання: хто із закарпатських школярів вчитиметься дистанційно?
Початкова ланка та садочки працюватимуть у звичному режимі навіть, якщо там вакциновані менше 80% колективу. Такі правила діятимуть і в "жовтій", і в "червоній" зонах. Інформацію Суспільному підтвердила директорка департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Мар’яна Марусинець. Рівень вакцинації у двох ліцеях у Великому Березному 22 вересня був менше 80%. Це повідомив інспектор із питань цивільного захисту селищної ради Іван Мицьо.

 

4-класниця Емілія Староста каже: їй зручніше вчитися у класі, аніж дистанційно: "Тому що тут друзі, можна поспілкуватися, погратися. Вчительку можемо запитати, Мар’яна Юріївна може нам пояснити все. І тут цікавіше, ніж на дистанційному навчанні".

Вчителька початкових класів Мар’яна Мушак має два щеплення від коронавірусу. Перше зробила у червні. Минулого навчального року, каже, уроки проводила і наживо, і дистанційно.

"Дистанційне навчання не завжди дає таку можливість поспілкуватися з дітками, адже це є не живе спілкування, — пояснила вона. — Це навчання, яке постійно у труднощах, тому що дітки не володіють практичними навичками користуватися комп’ютерами. Я вакцинована, колеги також вакциновані. Тому ми би хотіли дуже працювати у звичайному режимі".

У ліцеї на 9-ту ранку 22 вересня були вакциновані 79,68% працівників, каже директорка Ярослава Бланяр.

"На 1 вересня за тарифікацією було 62 вчителі і 26 технічних працівників, — сказала директорка. — На сьогодні провакциновані 58, троє з них мають довідки, які їм не дають права вакцинуватися. З технічним персоналом картина трошечки гірша. 100% вакцинована вся початкова школа: працівники початкової школи і працівники, які приходять на уроки іноземної мови й інших предметів, які залучаються із базової старшої школи".

Чому частина працівників не вакцинувалися, Ярослава Бланяр пояснює тим, що дехто не вакцинується через стан здоров’я, хтось – через релігійні переконання.

"Хтось взагалі категоричний, який читає багато засобів масової, іншої, інформації. Це справа кожного. Але ми намагаємося вести постійно роз’яснювальну роботу, аби достукатися до вчителів, що мусимо бути захищеними самі, аби можна було захистити і наших дітей", — сказала Ярослава Бланяр.

За словами інспектора з питань цивільного захисту селищної ради Івана Мицьо, учні початкової ланки вчитимуться у класах незалежно від кількості вакцинованих працівників у школах. Також працюватимуть всі три садочки громади.

"Навчальних закладів загальної освіти у нас є два. Це ліцей "Ерудит" і опорний заклад "Великоберезнянський ліцей", який має філії у наших віддалених населених пунктах. Де менше персоналу, там рівень вакцинації 80% досягнуто. Де більші навчальні заклади – там близько 80%", — сказав він.

Іван Мицьо повідомив: 23 вересня у школах навчання буде у звичному режимі. Цього ж дня місцеві ради мають отримати роз’яснення, як навчатимуться 5-11 класи.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів