Доводчики дверей: типи та принцип роботи

Доводчики дверей: типи та принцип роботи

 

З того часу, як наприкінці XIX століття був винайдений дверний доводчик, багато що змінилося. Зараз ці дверні пристрої доступні у багатьох стилях для домашнього та комерційного використання і не лише покращили функціональність, а й збільшили безпеку.

Принцип роботи доводчиков

Усі доводчики працюють по суті однаково: коли двері відчиняються, пружина навантажується з натягом, після її відпускання пружина знімає напругу і закриває двері.

За принципом роботи доводчики дверей поділяються на:

Пневматичні: пристрої з пневмоприводом зазвичай мають циліндричну форму з поршнем всередині. При відкритті поршень відводиться назад і змушує повільно витісняти повітря із циліндра. Швидкість закривання регулюється за допомогою гвинта.

Гідравлічні: пристрої, в яких для керування закриванням використовується гідравлічна рідина або легка олія. Ці моделі, як правило, мають міцніші пружини, які можуть витримувати більшу вагу і забезпечують більш плавне закриття за рахунок покращеного контролю.

На що звернути увагу перед покупкою

На ринку представлено багато моделей, проте до них висуваються загальні вимоги. Вони повинні:

  • Підходити до дверей та відповідати типу її руху.
  • Надійно та повністю закривати двері після кожного циклу відчинення.
  • Безпечно функціонувати, щоб не травмувати користувачів.

При виборі доводчика необхідно враховувати безліч факторів, найважливіший з яких розмір і вага дверей. Легкі внутрішні двері працюють з різними варіантами дверних пристроїв, а для важких комерційних дверей слід вибирати тільки ті, що підходять відповідно до європейського стандарту EN 1154. Стандарт включає сім класів – від EN1 для дверних полотен вагою до 20 кг до EN7, які можуть бути встановлені на масивних полотнах до 160 кг.

Швидкість відкриття та закриття – важливий параметр при встановленні у приміщеннях, де великий обсяг щоденного трафіку, наприклад, в офісах та магазинах. Також для розміщення всередині вологих приміщень або на вулиці потрібно врахувати температурний діапазон роботи та стійкість до вологи.

За типом установки доводчики бувають:

  • Приховані: встановлюються в ніші двері та коробку. Зазвичай їх використовують у міжкімнатних отворах, оскільки більшість моделей призначена для роботи з невеликою вагою, при цьому за рахунок прихованої установки вони мають естетичний вигляд.
  • Верхні: один із найпоширеніших типів установки доводчиків, вони призначені для будівель із середньою та інтенсивною прохідністю.
  • Підлогові: такий тип пристрою вважається більш сприятливим для бізнесу з великим обсягом трафіку. Доводчики з пружинами підлоги малопомітні, надійні і естетичні, зазвичай їх встановлюють на скляні двері.

Популярні моделі доводчиків

PRC A-062

Доводчик верхнього монтажу з важелем. Відрізняється наявністю двох незалежно регульованих швидкостей та функції Hold-Open. У пристрої використовується незамерзаюче масло, тому воно може працювати при температурі навколишнього середовища до -45°C.

Dorma TS77 EN2

Класичний накладний доводчик верхнього розташування, який може встановлюватись на двері вагою до 50 кг лівого та правого напряму відчинення. Випускається у кількох колірних рішеннях – білому, сріблястому, коричневому, золотому.

Geze TS 2000 V BC

Пристрій із колінним типом тяги. Може встановлюватися на зовнішніх та внутрішніх дверях вагою до 100 кг, діапазон робочих температур від -20° до +40°С. Має регульовану швидкість і силу закриття та фіксацію у відкритому положенні.

 

02 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів