Заснував два музеї, вирощує виноград та реставрує старі автомобілі. Закарпатець Янош Шепа

Заснував два музеї, вирощує виноград та реставрує старі автомобілі. Закарпатець Янош Шепа

 

Закарпатець Янош Шепа із Берегова колекціонує та реставрує старовинні речі. Чоловік заснував два музеї: краєзнавчий та музей виноградарства і виноробства.

Закарпатець власноруч зібрав авто, якому 85 років.

"Вона для мене, як казкова машина. Я її збирав протягом 30 років. Машина була в коробках: двигун окремо, тут обшивки не було. Два дзеркала, два малі поворотники – це з Англії. Гальмівні манжети з Аргентини", — сказав Янош Шепа.

В закарпатця також є голландський велосипед фірми "Ariane", якому 31 рік. Він розповів: "Це один з улюблених велосипедів голландської королеви. Тут видно, що велика зірка викладена з тюльпанів. Тепер я збираю один велосипед, який називається "Чудо". Його виготовили ще в 30-х роках в Будапешті. Цей велосипед дуже поржавів. До нього уже ручки готові. Вони дерев’яні".

У 2002 році чоловік заснував краєзнавчий музей, присвячений історії Берегова і Берегівщини. В музеї зберігається понад 7 тисяч експонатів.

"В музеї зберігається шолом, який подарувала англійська королева Івану Фірцаку у 1928 році. Найсильніша людина світу Іван Фірцак Кротон народився в с. Білки. Він побував у 64-х країнах світу. Поки що шолом в поганому стані, поки я не знайду таку людина, яка могла би відреставрувати", — розповідає Янош Шепа.

 

Янош Шепа також займається виноградарством та виноробством. Чоловік каже: "Я в п'ятому поколінні вирощую виноград. Я вирощую небагато. У мене понад 400 кущів винограду. Я роблю десь 4-5 видів вина. Залежно, який урожай. В основному вина традиційні, які характерні для Закарпаття. У мене є грамоти, завоював срібну грамоту, бронзову грамоту своїм вином. А також — меценат 1999 та 2001 року. Виграв грант від американського консульства, побував в Америці у трьох штатах".

Закарпатець розповідає про експонати музею виноградарства і виноробства: "Унікальна карта – карта австро-угорської монархії, це карта виноградників держави. Скільки гектарів, якого вина в кожній області – то у мене в окремій книжці. Як і книга, так і карта за 1884 рік. Ще у мене є дробилка 20-х років. В неї чавунні колеса, металеві. Отак обертається. Це дробілка ще у доброму стані".

Янош протягом декількох років збирав речі для власної колекції. Він каже: "Я люблю і статуетки та інші речі. Так потрохи почав збирати у цю кімнату та іншу. Я шукав речі видатних людей. Наприклад, шафу знаменитого хірурга Бертолона Ліннера, який був на консиліумі у Сталіна. І він єдина людина, яка сказала, що Сталін невиліковний. За ним з Москви прилітав літак".

В будинку Яноша Шепи є два крісла-експонати. Одне з них — з мисливського замку Берегвар. Зараз це — санаторій "Карпати".

"Коли почалася Друга світова війна, тоді стали грабувати володіння цього замку і один зі сторожів на голові ніс до корчми оце крісло. Він все прокляв, тому що він не врахував, що так довго треба буде його нести, а воно буде таким важким. Його уже внук мені продав це крісло. Після того ми його перетягнули в тому ж стилі. З Німеччини замовили до нього матеріал", — розповів Янош.

"Я витратив на це дуже багато грошей. І щоби мені ці гроші вернулися я рішив продавати цеглини: хто мені подарує тисячу гривень, або ще якусь допомогу, або якісь експонати для музею, при житті залишу його прізвище на цеглині", — говорить чоловік.

"Батько мій — русин, а мати – угорка. А я закарпатець. Я вважаю, що треба покласти свої знання в енергію. Мені треба два або три життя, щоб я міг це все розказати, показати", — говорить Янош Шепа.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

26 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів