Іван Крулько: Україні потрібен «тарифний щит» по аналогії з тим, що діє у Франції

Іван Крулько: Україні потрібен «тарифний щит» по аналогії з тим, що діє у Франції
Влада повністю провалила підготовку до опалювального сезону і зараз має вживати негайних дій, аби взимку не було віялових відключень, енергетичної і тарифної криз.

 

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», народний депутат Іван Крулько під час ефіру на телеканалі «НАШ».

За його словами, складається враження, що влада сподівається на «вищі сили» у цьому питанні, бо у весняно-літній період не подбала про запаси вугілля і газу на зиму, а вже сьогодні це призводить до аварійних зупинок ТЕСів і до «космічного» підвищення тарифів, особливо для бізнесу.

«Весною на рахунках НАК «Нафтогаз» було 2 мільярди доларів. За них можна було закупити 10 мільярдів кубометрів газу і забезпечити блакитним паливом всю країну за ціною по 200 доларів за тисячу кубометрів, а не по 1500. Ще й компенсувати все, що було витрачено, експортуючи надлишок, але цього не було зроблено. Крім того, не було збільшено видобуток власного газу, який мав збільшуватись згідно зі спеціальною програмою «Нафтогазу», аби забезпечити енергобезпеку Україні», – зауважив він.

«Аналогічна ситуація і з вугіллям. Сьогодні на складах ТЕС 530 тисяч тонн вугілля. Це на 2 мільйони тонн, або у 4 рази менше від плану Міненерго. З 88 ТЕС працюють лише 37! Відповідно, не працюють 51 ТЕС, половина з них – по аварійній заявці через нестачу пального. Зараз на межі зупинки через брак вугілля державна Трипільська ТЕС, яка забезпечує електроенергією Київ. Що будемо робити, коли через нестачу електроенергії почнуть «віялово» відключати лікарні, які мають подавати кисень ковідним хворим і де працюють реанімаційні? Це непроста ситуація, і її треба негайно виправляти, бо вона вдарить по всіх», – спрогнозував Іван Крулько.

Парламентарій нагадав, що «Батьківщина» надала в Парламент план дій, і законопроєкти із вирішення тарифних та енергетичних проблем за досвідом країн ЄС, але їх не вносять до «порядку денного».

«У таких ситуаціях нормальні влади починають негайно діяти. Приміром, Франція запровадила так званий «тарифний щит» і заблокувала зростання регульованих тарифів, знизила податки на електроенергію. Те саме зробила Італія та Іспанія. Чому Україна не вживає реальних кроків? Тим більше, що «Батьківщина» подала свій план дій у парламент. Але нас не чують! Дотепер не вжито жодного кроку з врегулювання енергетичної і тарифної криз. Влада спекулює тим, що для населення і бюджетників буде дешевий газ, забуваючи, що дорогий газ для бізнесу «ляже» на ціни на всі товари, а, отже, й на плечі українців, у тому числі пенсіонерів, і вдарить практично по всім сферам. Зокрема, аграрії не зможуть купити достатньо міндобрив для посівної, бо вони будуть космічно дорогі, а, отже, врожай буде значно нижчий», – обурився, резюмуючи, народний депутат.

На думку Івана Крулька, владі вже зараз треба думати, як знизити ціну на газ і для бізнесу, і брати приклад з країн ЄС, які розуміючи критичну ситуацію, намагаються допомогти всім: і громадянам, і тим, хто платить податки і створює робочі місця.

ba.org.ua 

 

16 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів