Ужгородській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора – 75

Ужгородській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора – 75
Святкування ювілею навчального закладу напередодні ввечері відзначали в облмуздрамтеатрі, де зібралися працівники школи, учні, випускники, представники влади, партнери та інші гості. Розпочали урочистості з виступу хору молодших класів. Директорка Юдіта Кулін розповіла про багату історію навчального закладу.

 

В.о. міського голови, заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець привітав школу з ювілеєм, назвав її історію невід’ємною і важливою частиною багатонаціонального Ужгорода, згадавши і про функціонування школи в кількох, розкиданих містом, приміщеннях, і про відомих випускників, які прославляють Ужгород та Закарпаття далеко за межами краю. Наголосив, що міська влада продовжуватиме докладати зусиль, щоб оновлювати приміщення та матеріальну базу для ефективного навчання, виховання, спортивної підготовки і творчого розвитку школярів.

Також Вадим Олександрович розповів про враження начальника головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Юрія Кононенка, який після візиту назвав Ужгородську ЗОШ №10 однією з найкращих в Україні.

Вадим Борець передав школі подарунок від міської влади – сертифікат на 20 000 грн. Також школу з ювілеєм привітали голова Закарпатської облради Володимир Чубірко, провідний консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Арон Чех, депутат обласної ради, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто, депутатка облради, голова комітету з питань освіти, науки та національних меншин, голова Спілки угорських викладачів Закарпаття Ілдико Орос, начальниця відділу закладів освіти управління освіти  Жанна Дудинець, колишній директор школи Юрій Альохін, директорка Ужгородської дитячої школи мистецтв Наталія Громова, голова Ужгородської міської організації профспілки працівників освіти і науки України Мирослава Цанько.

Завершили святкування врученням грамот і виступом ансамблю народного танцю «Чюлле». Довідково. За інформацією управління освіти Ужгородської міськради, нинішня загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора була заснована у грудні 1946 року як семирічний навчальний заклад. У перші роки знаходилася в будівлі сьогоднішньої Ужгородської дитячої школи мистецтв на площі Шандора Петефі. Початкові класи з початку заснування були окремо, у так званому Máriaház, де навчанням малечі займалися монахині. На початку 50-х років ХХ століття навчальний заклад було перенесено в будівлю колишньої єврейської гімназії на Православній набережній.

Перший випуск учнів школи був у 1957 році. Від вересня 1994 року до грудня 2008 року навчальний заклад знаходився у трьох різних будівлях: на Православній набережній, на розі площі Шандора Петефі та вулиці Швабської, на вул. Михайла Грушевського. У 1990-х роках навчальний заклад налічував понад 900 учнів. 

Із 2009 року завдяки добудуванню нового крила школа знаходиться в одній будівлі на Православній набережній, 24. Зараз тут навчаються 540 учнів у 24 класах, діють гуртки хорового співу, вокалу, театральний та два танцювальні.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів