Закарпатський бізнес відтепер платитиме за електрику дорожче. Чим це загрожує?

Закарпатський бізнес відтепер платитиме за електрику дорожче. Чим це загрожує?
«Закриємо завод…», «..всі ці тарифи ляжуть на плечі споживача» – такі відгуки закарпатських підприємців на інформацію про те, що енергорегулятор підвищив верхні граничні ціни на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку в торговій зоні Бурштинський острів – до 1650 грн/МВт-год на години мінімального навантаження та 3000 грн/МВт-год на години максимального навантаження. Наскільки здорожчає електроенергія і чого чекати далі – питали наші кореспонденти.

 

НКРЕКП прийняв рішення про підвищення прайскепів у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС». Про це тільки що повідомило спеціалізоване видання Еxpro.com.ua. Згідно з документом, цінові обмеження для годин мінімального навантаження підвищуються на 10%, а для годин максимального навантаження – на 20%.

 

Регулятор вніс зміни до постанови НКРЕКП від 08 квітня 2020 року № 766. Причиною підвищення названі подорожчання вугілля та газу на світових ринках, а також дефіцит обігових коштів у виробників електричної енергії. Отже, цінові обмеження на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» зараз виглядатимуть так:

  • прайскепи для годин мінімального навантаження  (з 00:00 до 07:00 і з 23:00 до 00:00) – з 1 500 грн/МВт⋅год до 1 650 грн/МВт⋅год (тобто, на 10%), 
  • прайскепи для годин максимального навантаження (з 07:00 до 23:00) – з 2 500 грн/МВт⋅год до 3 000 грн/МВт⋅год (тобто, на 20%).

Зазначені зміни почнуть діяти з 01 січня 2022 року. 

Наша редакція звернулась до представників бізнесу регіону торгової зони БуОс з питанням: «Як ці зміни, у випадку їх схвалення, вплинуть на економіку їх підприємств та соціально-економічного стану регіону в цілому?»

Головний енергетик ПрАТ «Єврокар» Василь Цифра каже, що підвищення в ціні електроенергії суттєво вдарить по машинобудівному підприємству: «Лінії збирання автомобілів, циркуляція теплого повітря в приміщеннях, підтримка цехів, які наразі не використовуються для виробництва, але які теж потрібно обігрівати – це все використання електроенергії. Вона займає в нашому виробництві дуже значну частку, і підвищення суттєво вплине – можливо, навіть до згортання виробництва! Враховуючи, що ПрАТ «Єврокар» - бюджетоформувальне підприємство області, можете уявити, яким це ударом буде для всього Закарпаття!»

Негативно сприйняв інформацію про очікуване підвищення вартості електроенергії й директор ТОВ «Міжгірський лісокомбінат» Іван Ледіда. Очолюване ним підприємство займається переробленням лісу – починаючи від лісопиляння й закінчуючи порізкою, сушкою, виготовленням напівфабрикатів з деревини. На виробництві зайняті 80 працівників, для яких вкрай важливо мати роботу, адже в гірській місцевості з нею так складно. Тож будь-яке зростання витрат вдарить по лісокомбінату, по його конкурентоспроможності на вітчизняному ринку (90 % продукції йде на український ринок), по його стабільній роботі, а отже, і по працівниках. «Якщо країні не потрібно виробництво, то треба й надалі піднімати ціни на електроенергію», − додав Іван Георгійович. 

Василь Мельник, головний інженер ТОВ «Самвер», що на території Перечинської територіальної громади (середній бізнес), каже, що в статті витрат підприємства енергоресурси займають третє місце після лісосировини та зарплат: «У місяць ми витрачаємо на оплату електроенергії близько 950 тисяч гривень, і це суттєва стаття витрат уже зараз! Якщо буде підвищення в ціні електроенергії, то однозначно це призведе до подорожчання нашої продукції. Враховуючи, що вся вона йде на експорт, мені навіть важко спрогнозувати, як відреагує ринок... Однозначно, що це буде удар по конкурентоспроможності нашого підприємства»!

Головний інженер додає, що наразі товариство і так працює з мінімальною рентабельністю, але й при цьому формує значну частину бюджету громади та забезпечує місцем працевлаштування та зарплатою 160 працівників, тож стабільна робота підприємства – вкрай важлива для всієї громади району.   

Редакція попросила прокоментувати ситуацію керівника компанії-постачальника енергоресурсів регіону − директора ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (Група компаній Tolk) Наталію Німець, адже нові цінові обмеження на ринку «на добу наперед» та внутрішньдобовому ринку в торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС», які схвалені постановою НКРЕКП 24 грудня, суттєво відіб’ються й на фінансовому стані самого постачальника електроенергії.

«Річ у тім, що частині непобутових споживачів, відповідно до умов договору про постачання електричної енергії, ми вже надали рахунки на попередню оплату електроенергії за чинними наразі цінами, − коментує Наталія Німець. − Зараз, наприкінці грудня, відбулося підвищення граничних цін на закупівлю електроенергії. Проте непобутові споживачі вже здійснили попередню оплату на січень за, так би мовити, «старими» цінами, а ми будемо закуповувати для них електроенергію за підвищеними. Отже, у підсумку, для нас це дасть додатковий касовий розрив, що ляже тягарем на підприємство». 

З іншого боку, ми розуміємо, що держава мусить йти на підвищення закупівельної ціни з огляду на те, що відбувається на світових ринках енергоресурсів. Але при цьому ми бачимо, що таке підвищення може вдарити й по бізнесу, який буде вимушений підвищити вартість послуг і товарів, що в кінцевому результаті ляже тягарем на простих людей. 

«Наше підприємство постійно працює з громадськими організаціями, спілками, іншими підприємствами над розробкою законодавчих ініціатив та пропозицій Регулятору з приводу захисту побутових та непобутових споживачів. Сподіваємося, вся ця робота дасть результат», − каже Наталія Німець.  

Від редакції: до слова, підвищення цін ляже не тільки на бізнес, тобто, на товари, які ми купуємо, послуги, які оплачуємо, а ще й на бюджети, тобто, знову ж таки, на нас із вами, адже ми наповнюємо своїми податками місцеві скарбниці. А це означає, що школи і садочки, лікарні й соціальні заклади з 1 січня грітимуться й освітлюватимуться дорожче. І в той час, коли у всій цивілізованій Європі держава в першу чергу дбає про тарифну політику для бізнесу і так убезпечує населення від зростання цін, у нас чомусь робиться все навпаки…  

Вл. інф.

 

 

24 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів