У Закарпатті черговий скандал: чи встановлять вітряки на полонині Руна?

У Закарпатті черговий скандал: чи встановлять вітряки на полонині Руна?
2 листопада відбулася сесія Тур'я-Реметівської сільської ради, на якій черговий раз було порушено питання про встановлення щогл на Полонині Руній. Про це говорять впродовж усього року

 

Початок

Ще 15 червня цього року на сесії Тур'я-Реметівської сільської ради планують розглянути проєкт рішення, в якому ідеться про надання тов. УК "Вітряні Парки України "дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою із подальшою орендою території Полонина Руна.

Як тоді повідомив у соцмережі депутат Тур'я-Реметівської ради Юрій Дзамулич, метою цього проєкту є встановлення дослідних вишок із подальшим спорудженням вітряків. "Я та більшість депутатів вважають, що дозвіл на розробку технічної документації із подальшою орендою на території Полонина Руна є недопустимою у зв'язку з тим, що Полонина Руна є надбанням усіх жителів громади і рішення про надання в оренду або власність має бути обговорено всіма жителями територіальної громади на громадських слуханнях. Практика показує, що таке рішення потребує детального вивчення та обговорення, а не лобіювання цього питання в інтересах зацікавлених осіб", — додав Юрій Дзамулич.

Тоді питання викликало неабияке обговорення: 

"Вітер гуляє і по рівнинах! Хай серед поля ставлять вітряки! А не в заповідних лісах і парках! І щодо доводів - вже наставили купу СЕС. Стала енергія для пересічного громадянина дешевшою? Є АЕС, де і виробляється основна маса енергії. У нас потужностей предостатньо! Просто треба забрати елемент корупції та фірми-прокладки, які належать олігархам та депутатам Верховної Ради України! Годі красти!!!"

"Віктор. Ті , хто емоційно підтримує вітроенергетику в горах мабуть мають недостатньо інформації про вплив вітрових електростанцій на довкілля. Перш, ніж гаряче підтримувати такі проекти вивчіть це питання. Недаремно країни, які будують вітроелектростанції розміщують їх офшорної в морі. Вібрації від працюючої турбіни негативно впливають на дрібних норних звірів, відлякують птахів, змінюють баланс повітряних потоків, в горах, що вплине на екологію, клімат, та приведе до деградації рослинного різноманіття. Бездумним антропогенним тиском ми знищуємо останні острівці порівнянно вільних природних середовищ. Незважаючи на те, що на полонині Руна є залишки військової частини, природа, якщо на неї не тиснути надмірно, поступово відвойовує своє право - приклад цьому Чорнобильська зона де за останні роки відновилось біорізноманіття.

Продовження історії

Улітку вітряковому лоббі дали, якажуть, "від ворот - поворот", але надовго ситуація не заспокоїлася. Уже всередині жовтня питання постало знову. Депутат Дзямулич (Yury Dzamulich) написав на своїй сторінці 12 жовтня: "Доброго дня, шановні жителі Тур'є-Реметівської ТГ, незважаючи на те, що в нас іде війна і люди гинуть кожного дня, наша голова громади Девіцька Н. вирішила активно атакувати депутатів і терміново зібрати сесію, на порядок денний якої включила питання про вітряки, які наробили величезного галасу влітку ПОВНИЙ ТЕКСТ".

 

"Я хочу сказати лише одне, люди віддають своє життя на війні, вічна їм Слава, а наше керівництво ТГ дерибанить землі на полонині", - додав Дзямулич.

2 листопада Юрій Дзямулич повідомив, що в черговий раз було відмовлено підприємству "ВІТРЯНІ ПАРКИ УКРАЇНИ" у встановленні вимірювальних щогл.

Більшість депутатів не поділяють думку щодо можливості встановлення вітряків на Полонині Руна, що може призвести до знищення гірського масиву та завдасть непоправну шкоду при будівництві та експлуатації вітрової електростанції.

"Своїм постом хочу інформувати людей, що депутати не будуть підтримувати "розвиток" із запахом корупції, підлої брехні, маніпуляції фактами, експертними оцінками із боку екологів, дезінформацією населення, тиском як на жителів населених пунктів, так і на депутатський корпус.

Шоу, яке влаштувала Девіцька Н. на громадських обговореннях, не витримує ніякої критики. Наша пані забезпечила комфортні умови тим людям, які виступали у підтримку встановлення щогл та вітряків-велетнів на Полонині Руній, а спеціалісти та люди, які мали іншу думку, були проігноровані та не почуті адміністрацією ради, представниками "ВІТРЯНИХ ПАРКІВ УКРАЇНИ ".

Також був виступ Лаби М.М., який наголосив, що цей проєкт не є Президентською програмою, як нас всіх запевняла наша адміністрація.

Підбиваючи підсумки сьогоднішнього сесійного засідання, можу сміливо відповісти, що більшість депутатів не підтримала проєкт рішення встановлення вимірювальних щогл, але були й такі обранці, які проголосували "ЗА": 1) Яннцо І., 2) Діянич С., 3) Яцик О., 4) Белей Г., 5) Машкаринець В., 6) Лижичко Ю., 7) Петрішка М., 8) Крупчинський Б., 9) Сметанка О., 10) Фекета М., 11) Багара М., 12) Девіцька Н.

Шановні жителі Тур'є - Реметівської громади! Сьогодні депутатам вдалося відстояти Ваші інтереси, але питання встановлення щогл лише набирає обертів. Не будьте байдужими, бо від нас усіх залежить доля Полонини Руна.", — зазначає Юрій Дзамулич.

Нагадаємо, влітку на сесії Тур'я-Реметівської сільської ради планували протиснути проєкт рішення, в якому ідеться про надання тов. УК "Вітряні Парки України "дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою із подальшою орендою території Полонина Руна.

Це рішення теж викликало велике обговорення: 66 коментарів, майжуе дві сотні поширень, і це для невеликої громади таки чимало. 

Чим історія закінчиться - будемо інформувати. Але нагадаємо, це не перша спроба побудувати вітряки в Карпатах на території Закарпаття. кілька років поспіль громадськість краю не дає побудувати вітряки на Боржаві. Читайте про це: Вітряки на Боржаві: руйнація чи розвиток? 10 фактів про Боржаву, якщо там почнуть споруджувати вітряки , Чому будівництво вітряків на Боржаві розглядають у суді і до чого тут репутація України. Загалом матеріалів на ц тематику чимало, тож кожен свідомий українець може їх пошукати. 

 

04 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів