В УжНУ дискутували на тему «Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток» зі словацькими партнерами

В УжНУ дискутували на тему «Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток» зі словацькими партнерами
У середу, 9 листопада, у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулась дискусія “Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток” у рамках реалізації проєкту “Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною”. Метою дискусії була презентанція та обмін словацьким та українським досвідом управління кордонами, досвідом викладання дисципліни “Прикордонні студії” та суміжних дисциплін, пов’язаним із транскордонним співробітництвом у Пряшівському університеті, а також обговорення різних аспектів впливу кордону на життя та економіку прикордонних регіонів. Організаторами заходу виступили Ужгородський національний університет, Центр аналізу регіональних ризиків та Словацька асоціація зовнішньої політики.

 

Модерували дискусію проректорка з науково-педагогічної роботи, проф. Мирослава Лендьел та керівниця Центру аналізу регіональних ризиків, заслужена діячка науки і техніки України Світлана Мітряєва.

“Ми працюємо в непростих умовах вже дев’ятий місяць. Коли ми розпочали роботу над проєктом “Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною” у 2021 році, насамперед думали про те, як облаштувати наш спільний кордон на засадах сталості, інклюзивності та безпеці, які впливатимуть на зростання соціально-економічного потенціалу та можливостей для українців, словаків та інших етнічних груп, які проживають в прикордонних регіонах. Ми дуже плідно працювали у лютому – це була робота пов’язана і з практиками, і експертами, і науковцями. І надзвичайно цінно, що після 24 лютого було прийнято рішеннями трьома командами партнерів з України, Словаччини та Норвегії, що без сумніву проєкт буде трансформованим, але продовженим. Фактично зараз він уже приходить до своєї фінішної прямої і ми вже можемо говорити про чимало його наукових, експертних та практичних результатів” – зазначила проректорка Мирослава Лендьел.

Світлана Мітряєва, яка відповідала за практичний сегмент проєкту, наголосила: “Я вважаю, що незважаючи на всі труднощі, ми достойно виконали нашу частину проєкту, який на сьогодні є вже майже завершений. Було проведено низку дуже важливих заходів як на території Словаччини, так і на території України. Проєкт є багатошаровим. Мені було доручено організацію стажувань, семінарів, навчання митників, прикордонників та багато іншого. Також хочу висловити вдячність нашим словацьким партнерам, які незважаючи на дуже велику напругу прийняли рішення про продовження проєкту. А також мені дуже приємно, що наш університет разом з Пряшівським університетом проводить науково-аналітичну роботу та соціологічні дослідження”.

“Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною” (SIBSU) – це міжнародний проєкт, який реалізується Бюро прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Президії поліцейського корпусу МВС Словаччини, Митним директоратом Словаччини, словацькою Асоціацією зовнішньої політики у партнерстві з Державною прикордонною та митною службою України, УжНУ, Пряшівським університетом та Центром аналізу регіональних ризиків за підтримки “Apenhet” (Норвегія). Головною метою проєкту є сприяння обміну передовим досвідом між представниками прикордонних відомств та митних служб Словаччини, України, та Норвегії; виявлення та використання можливостей поглиблення інтегрованого управління кордонами та сприяння Україні в отриманні повноправного членства в ЄС.

Також до дискусії долучилися: старший науковий співробітник Словацької асоціації зовнішньої політики, професор Александр Дулеба; директор прикордонної поліції (Словаччина) Ладислав Хабречек; начальниця відділу комунікації Митної адміністрації Словацької Республіки Мартіна Рибанська; заступник директора Центру аналізу регіональних ризиків Анатолій Головка; начальниця юридичного управління Закарпатської митниці, професор Лілія Дорофеєва; начальниця групи міжнародного співробітництва Чопського прикордонного загону Наталія Хоружа; керівниця пресслужби Чопського прикордонного загону Олена Трачук. Крім того до обговорень приєдналися студенти спеціальностей “політологія” і “публічне управління та адміністрування” факультету суспільних наук.

Ганна Фельцан, Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

10 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів