Днями на Закарпатті згадували відомого літературознавця Василя Попа

Днями на Закарпатті згадували відомого літературознавця Василя Попа
Днями виповнилося б 90 років Василю Степанович Попу, критику, науковцю, колишньому очільнику Закарпатської обласної організації  Спілки письменників України, завідувачу кафедри історії української літератури УжДУ, депутату Ужгородської міськради кількох скликань, громадсько-культурному діячу.

 

На жаль, уже 15 років його нема серед нас. Та з плином часу постать Василя Степановича не зміліла на горизонті літератури, культури, духовності. З його іменем пов'язано повернення з небуття визначних майстрів слова - О.Маркуша, Луки Дем'яна, Ю.Станинця, О.Сливки, В.Фенича, Д.Поповича, сприяв він у підтримці творчості І.Чендея, П.Скунця. А як керівник літстудії ім.Ю.Гойди, В.Поп дав крила творчого лету багатьом письменникам краю.

У філіалі ЗОХМ ім.Й.Бокшая відбулося урочисте вшанування творчості пам'яті Василя Попа. З цієї нагоди тут створено його меморіальний куток, у якому розміщено особисті речі В.Попа, які передала музею його дружина Йолана Іванівна Поп. Це робочий письмовий стіл, рукописи його творів, фото. Тож усе тут було, як у нього вдома.

Вшанування Василя Попа розпочали з молитви, яку провів о.М.Баник. Глибоким, емоційним був виступ науковця Олександром Ігнатович про його творчість. Відтак щире слово про родину, дитячі роки та зрілість прозвучало від брата, науковця Степана Попа. Про значення творчості В.Попа говорили і заступник голови облради Андріана Сушко, заступник департаменту культури ОВА Віктор Кравчук, заступник Ужгородського міського голови В.Гомонай. Сердечними споминами поділився і голова крайової «Просвіти» Павло Федака, шанувальники творчості Іван Завадяк, Іван Сенько, Степан Біляк, Василь Нитка, Ярослав Федишин, вчителька Алла Коцак, письменники Лідія Повх, Петро Ходанич, Андрій Дурунда, Сергій Федака, Василь Густі.

Справжньою окрасою зібрання став зворушливий виступ його внучки Євгенії Бабій та улюблені народні пісні, які прозвучали у виконанні співачки Мирославом Копинець. Внук Станіслав та правнучка Ніка запалили свічку біля портрету дорогої їм людини. Вшанувати пам'ять батька прийшла і дочка Леся.

Година споминів Василя Попа відбулася і в рідному селі Рокосові на Хустщині.

 

02 лютого 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів