Віктор Ясович: “Циркове мистецтво — досить цікавий жанр, що тренує в дітях витримку, сміливість та наполегливість”

Віктор Ясович: “Циркове мистецтво — досить цікавий жанр, що тренує в дітях витримку, сміливість та наполегливість”
У Свалявському Будинку культури вчать дітей цирковому мистецтву майже півстоліття.

 

Цирковий колектив “Едельвейс” вже багато років поспіль радує глядачів Свалявщини своїми чудовими виступами та досягненнями. Серед колишніх учасників колективу є відомі, шановані особистості міста.

А цьогоріч колектив святкуватиме свій 50-тий ювілей. В далекому 1973 році Олександр Скиба — спортсмен та почесний громадянин Сваляви — заснував цирковий колектив.

Онлайн-видання Svaliava.net вирішило поцікавитися життям колективу у його нинішнього керівника Віктора Петровича Ясовича.

Після смерті Олександра Скиби його справу продовжив Віктор Петрович. Цирковій майстерності він навчає молоде покоління протягом 17-ти років. В голосі одразу відчувається досвід та бажання їм ділитися.

“Циркове мистецтво — досить цікавий жанр, що тренує в дітях витримку, сміливість та наполегливість. Розвиває акторську майстерність, пластику, здібності до танцю та координацію. Але водночас це надзвичайно велика та кропітка праця над собою, своїми фізичними можливостями, бажанням розвиватися та досягати все більших вершин.

Сальто

Фото: Svaliava.net

Дуже багато дітей потрапляють спочатку до колективу як глядачі, а пізніше стають повноправними учасниками колективу”, — розповідає Віктор Ясович.

— Скільки зараз займається дітей та яка вікова категорія учасників?

— Троє старших учасників колективу пішли воювати, молодші з початком війни виїхали до Польщі, Угорщини, Чехії. Тепер займаються дітки від 6-12 років. Загалом заняття у нас відвідує до двадцяти  учнів.

— Чи можуть долучатися нові учасники до Вашого колективу?

— Так, ми завжди приймаємо дітей. Хтось приходить, дивиться чи підходить йому цей вид спортивного мистецтва. Мостики, шпагати, акробатичні трюки не завжди даються дуже просто.

Шпагат

Фото: Svaliava.net

Потрібно, щоб до того “душа лежала”, як кажуть. У нас в Україні багато людей співає, приміром, але артистами стають не всі. Так і у цирковому мистецтві — на виступи потрапляє одна десята з усіх учасників. Коли мої діти виступають, а глядачі аплодують, — це для мене найвища винагорода.

— Вікторе Петровичу, чи є якась помісячна оплата занять у колективі?

— Як такої оплати у нас не існує. Але я не можу закуповувати інвентар для занять власним коштом, тому вирішили запропонувати батькам учасників робити символічний внесок у розмірі 30-ти гривень за два півторагодинні заняття. Мені і ті гроші з дітей брати соромно, але для занять потрібен реквізит: м’ячики, кільця, гімнастичні мати тощо.

Акробатичний трюк

Фото: Svaliava.net

Взагалі навчання починається з базового комплексу вправ, спрямованих на загальний фізичний розвиток. Після проходження базового навчання, діти починають освоювати циркові жанри, а це — жонглювання, акробатика, каучук, силовий жонгляж, вольтаж, антипод, моноцикли, дресура, еквілібристика.

На шпагаті

Фото: Svaliava.net

Заняття проходять у Свалявському Будинку культури у вівторокчетвер та суботу. Охочі можуть звертатися безпосередньо до керівника за номером: (099) 954 51 32.

“Акробатика для діток — це завжди цікаво, пізнавально і весело”, — підкреслює Віктор Ясович.

Лілія Антонюк

Svaliava.net

 

16 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів