У країні, де героїть, там вража сила не устоїть!

У країні, де героїть, там вража сила не устоїть!
На прикладі Мукачівського ветеранського осередку проаналізовано військо-патріотичне виховання зокрема учнівської і студентської молоді.                              

 

На засіданні  президії обласної ради Організації ветеранів України, яке провів її голова Ілля Гулянич, розглянули роботу Мукачівської міської організації ветеранів України з військово-патріотичного виховання населення, учнівської і студентської молоді, зміцнення шефських зв’язків з воїнами 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та прикордонниками.

Доповідала заступниця голови міської організації ветеранів України Лариса Ком’яті. Президія відмітила, що ветеранські організації спільно з міськвиконкомом, громадськими структурами проводять постійну роботу в цьому напрямку. Є певні позитивні напрацювання, але є й прогалини в роботі.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну сотні мукачівців добровільно зголосилися виступити на захист рідної землі. Населення Мукачева, трудові колективи надають допомогу нашим військовим. У всіх школах, ліцеях, коледжах було проведено низку  різноманітних акцій, а саме: «Замість квітів - допомога ЗСУ», «Подарунок захисникам - нашим героям»,  «З відданістю в серці», «Великий кошик», «Подаруй тепло захиснику». Всі ці акції допомогли зібрати кошти, на які придбано: одяг, спідню  білизну, сухофрукти, крупи, консерви і ліки на суму більше одного мільйона гривень.

            Яскравим прикладом також є те, що немало  випускників ЗОШ №7  навчаються у військових закладах. У школі  вчителем предмету «Захист України» є  Чанок Валентин Спиридонович - фаховий військовий, відслужив в армії багато років, продовжує навчати і виховувати підростаючу молодь. Два його сини продовжили справу батька. Денису  - підполковнику 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади - присвоєно звання Герой України, а Олександр – командир 101-ї бригади ТерО.

На високому рівні була проведена військово-спортивна гра «Джура».  У рамках благодійного проекту «Мільйон для ЗСУ представники учнівської молоді та міської організації ветеранів України  зібрали більше ста десяти тисяч гривень на дрон.

У закладах освіти до Дня захисників та захисниць України 14 жовтня 2022 року проведено  «Урок звитяги» З учнями обговорено  цінності, за які бореться ЗСУ у російсько-українській війні.

У первинних організаціях Мукачева нараховується 33 осередки, в яких працює 110 волонтерів, котрі  закріплені за 92 пенсіонерами похилого віку та одинокими; діють 12 груп, на обліку яких 236 ветеранів праці. За 25 одинокими пенсіонерами закріплені волонтери.

Разом з тим у роботі Мукачівської міської організації ветеранів України з військово-патріотичного виховання населення, молоді мають місце ряд недоліків. На це було принципово наголошено і ухвалено відповідну постанову президії. В документі конкретно вказано, на чому слід зосередити постійну діяльність з урахуванням  воєнного стану і протистояння України в загарбницькій війні з росією.

У обговоренні цих важливих питань виступили: директори обласних департаментів - освіти, науки, молоді і спорту Мар'яна Марусинець, соціального захисту населення Віктор Мацола, офіцер ЗСУ Віктор Гресь, очільники  Мукачівської районної ветеранської організації - Іван Качур і Чопської міської - Катерина Вересюк, полковник-ветеран Володимир Куло, голова міського осередку ветеранів з прифронтового міста Гуляйполе Запорізької області Володимир  Циганова, котрий з родиною знайшов тимчасовий притулок в Ужгороді, та інші.

Ветерани, сповнені непохитної віри в перемогу України над лютим загарбником, готові й надалі передавати свій досвід і знання молоді та прививати їй любов до Вітчизни і Збройних Сил України.

Василь НИТКА.

Ужгород (9.7.23).

На знімках: під час засідання президії обласної ветеранської організації.

Фото автора.  

 

 

10 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів