Церковне свято 12 серпня: що не можна робити, щоб не втратити здоров'я

Церковне свято 12 серпня: що не можна робити, щоб не втратити здоров'я

 

12 серпня в церкві вшановують Іоана Воїна та апостолів від 70-ти Силу, Силуана та інших. Чим прославилися святі, про що потрібно помолитися їм у це церковне свято, а також що заборонено робити - розповідаємо в матеріалі УНІАН

12 серпня 2023 - яке завтра церковне свято і дата за новим стилем

Іоан Воїн жив у IV столітті і був воїном в армії імператора Юліана Відступника. У ці часи йшли гоніння на християн, і Іоанн також у них змушений був брати участь, хоча сам був християнином. Але він знайшов вихід: таємно попереджав людей про напади і допомагав їм утекти, а також провідував у в'язницях тих, кого спіймали інші. Про це дізнався імператор, Іоана заарештували і засудили до страти. Але незабаром імператора було вбито і Воїна випустили на свободу. Усе своє життя він допомагав людям, багато молився і постив. Помер святий Іоан Воїн у глибокій старості в Константинополі. 12 серпня було знайдено його мощі, які зараз перебувають у церкві Іоана Богослова в Константинополі і мають цілющу силу.

12 серпня також згадують апостолів від 70-ти - Силу, Силуана, Крискента, Епенета та Андроніка. Усі вони проповідували християнство і були єпископами в різних містах, за що й постраждали. 

Апостол Сила був одним із найшанованіших у церкві і проповідував разом з апостолом Павлом у Сирії та Македонії. Але їх схопили і кинули до в'язниці, звідки їм з Божою допомогою вдалося втекти, і вони продовжили проповідувати. Сила очолив у Коринті єпископську кафедру і був там до самої смерті. Силуан супроводжував апостолів Петра і Павла, був єпископом у місті Солунь (Солоніки) і прийняв там мученицьку смерть. Крискент був єпископом Галатії (Мала Азія) і його також стратили. Епенет - єпископом у Карфагені, а святий Андронік був святителем міста Сирмії Паннонської (Сербія), де теж постраждав за Христа.

Пам'ять святих вшановують 12 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 30 липня.

Народні прикмети на 12 серпня

Прикмети дня говорять про погоду найближчим часом і якою буде осінь:

  • прохолодний день видався - встановиться гарна погода, без дощів;
  • тепла погода цього дня - буде багато грибів;
  • багато ягід горобини - осінь буде дощовою, а зима - з морозами.

У народному календарі 12 серпня - свято Сили і Силуана. У цей час за старих часів сіяли озимі культури - вірили, що врожай буде багатим, бо Сила додасть йому сили.

12 серпня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон цього дня:

  • не можна лихословити, лаятися, пліткувати;
  • заборонено відмовляти в допомозі - не оминеш труднощів;
  • не можна байдикувати;
  • не слід вживати алкоголь і переїдати.

У народі вірили, що цього дня не слід розповідати погані сни, інакше вони можуть стати віщими.

Що можна робити 12 серпня

Іоана Воїна просять допомогти знайти зниклих людей, а також моляться про звільнення полонених. Також святий вважається захисником тих, хто був незаслужено засуджений і скривджений, допомагає викрити крадіжку і знайти викрадене. Силі та Силуану моляться пасченики - про гарний урожай меду.

Цього дня можна працювати на городі та полі - сіяти озимі. Вважається, що цього дня людям додається сили, тож лінуватися не можна в жодному разі, навпаки, потрібно переробити якомога більше роботи - тим сильнішим і здоровішим будеш протягом року. 

 

12 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів