У суботу на фестивалі «Монологи над Ужем» покажуть правдиву історію закарпатських ромів

У суботу на фестивалі «Монологи над Ужем» покажуть правдиву історію закарпатських ромів
 У 2021 році моновистава «Чіріклі» Закарпатського муздрамтеатру стала подією в культурному житті краю як перша серйозна розмова на театральній сцені про життя ромського громади Закарпаття.

 

П’єсу написав ужгородський драматург Олександр Гавроша за біографічними творами виноградівського письменника ромського походження Миколи Бурмека-Дюрі. Поставив монодраму відомий український режисер Анатолій Канцедайло за сприяння Міжнародного Фонду «Відродження». Єдину роль у виставі зіграла заслужена актриса України Наталія Засухіна, для якої образ циганської матері Чіріклі став етапним у творчій кар’єрі. 

Вистава отримала значний резонанс і чимало позитивних відгуків. Зокрема, доктор філологічних наук Сидір Кіраль відзначив, що побачене змушує не тільки думати, але й переосмислювати власне ставлення до ромів: «Показаний матеріал повинен стати предметом дискусії, обговорення не тільки на Закарпатті. Подібних вистав дуже бракує. Адже в українській літературі ромська тема подається здебільшого етнографічно. Як-от, у «Циганці Азі» М.Старицького. А тут показана реальна ситуація із середини. Це велика творча удача колективу» – підсумовує відомий учений з Києва, який досліджує літературний процес на Закарпатті.

Заслужений артист України, режисер Олександр Куцик зауважив, що локальну історію тут піднято до рівня загальнолюдської. Це драматична біографія жінки як такої, розказана нею самою. «Я побачив тут ширшу тему, ніж просто розповідь про життя однієї ромки, – зізнається відомий ужгородський режисер. – Це розмова про малі середовища, відторгнуті більшістю, про їхнє виживання».

Високі оцінки отримала «Чіріклі» і з боку ромських глядачів. Зокрема, Євгенія Навроцька, дослідниця ромської культури Закарпаття, підкреслює: «Ми звикли, що «циганщина» на сцені – це щось легке: запальні пісні, танці, жарти. А тут – навпаки: часом не можеш стримати сліз. Вистава прекрасно поставлена і тримає глядача в напрузі до самого фіналу».

Фестивальний показ вистави «Чіріклі» відбудеться в Закарпатському муздрамтеатрі у суботу, 16 вересня, о 18.00.

Іванка Когутич

 

15 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів