Для допомоги та підтримки: на Закарпатті відкрили Ветеранський Хаб

Для допомоги та підтримки: на Закарпатті відкрили Ветеранський Хаб
8 квітня в Ужгороді відкрили Ветеранський Хаб, який має на меті об’єднати військовослужбовців та їхні родини, допомагати їм вирішувати складні життєві питання, а також слугуватиме місцем для спілкування. Розташований Хаб у с. Дравці, що спростить доступ до нього ветеранів з усієї області.

 

Як розповів нашому виданню спецпризначенець, лідер військового підрозділу “Карпатська Січ” ЗСУ Тарас Деяк, ідея виникнення Ветеранського Хабу виникла давно, ще навіть до повномасштабної війни.

"Ми розуміли, що дуже багато організацій, спілок створюється навіть у нашому малому Закарпатті, і ми розуміли, що потрібно консолідувати сили, тому що відповідей на питання сімей ветеранів, та й самх ветеранів дуже мало. Огани державної влади не завжди адекватно сприймають запит сім’ї або ветерана, не завжди вчасно реагують, тому ми зрозуміли — треба об’єднувати сили - заради нас усіх", - відзначив Тарас.

Потім почалася повномасштабна війна, і пріоритети дещо змінилися, але не забулися. На жаль, уже на сьогодні підрозділ "Карпатська Січ" має втрати,  є серед військових важкопоранені, і, відповідно, є ті, котрі звільнені з лав ЗСУ, і у всіх - чимало питань, проблем, часом - брак звичайного спілкування серед однодумців чи тих, хто напевне зрозуміє.

"Ми вирішили не чекати грантових програм, у нас є ми і, відповідно, наші проблеми вирішуємо тільки ми", - додав військовий.

З його інріціативи з кожної зарплати військового всі, хто бажає, виділяли частку та  зібрали в підсумку невеликий фонд, а відтак і знайшли приміщення, яке орендувати.

Це приміщення розташоване в с. Дравці Ужгородського району по вул.Карпатської України, 98.

"Будівля Хабу розташована на околиці міста і це нам підходить, тому що неужгородцям зручно до нас попасти, не заїжджаючи в місто, а ужгородцям зручно, бо в нас є де запаркувати авто. Ми працюємо по цілому Закарпаттю, не тільки по Ужгороду", - додав Т. Деяк.

Наприкінці минулого року військові розпочали своїми силами здійснювати ремонт цього приміщення і зрештою сьогодні, 8 квітня, відкрили Ветеранський Хаб.

"Відтепер сім’я полеглого воїна чи пораненого, сам військовослужбовець можуть сюди прийти, поспілкуватися зі своїми однодумцями з різних формувань. Що важливо, ми не обмежуємося тільки "січовиками", - уточнив засновникХабу.

Тарас Деяк додав, що у Ветеранському Хабі працюватимуть юристи, які можуть приймати і вирішувати для ветеранів різні питання, консультуватимуть, куди і за чим звертатися, де і яку допомогу можна отримати. Таку ж допомогу тут надаватимуть родинам військовослужбовців.

Так само працюватиме в Хабі група психологів, вони мають тут свій кабінет, де проводитимуть зустрічі, надаватимуть консультації. І це все - безкоштовно.

Ще два кабінети на етапі завершення, в них будуть розташовані навчальна зона та зона для проведення різних бізнес-форумів для ветеранів, навчання, тренінгів. Є в Хабі кухня, при вході облаштований пандус, у дворі біля будинку Хабу облаштують ігрову зону для діток.

Концепцію створення Хабу розробляли з огляду на те, які потреби у віськових та їхніх родин, "керувалися на те, що пройшли ми самі". Саме тому, за словами Деяка, "...це будинок, де кожен брат зрозуміє брата".

Тарас Деяк наголосив, що Волонтерський Хаб Закарпаття відкритий до співпраці з усіма благодійними організаціями, волонтерськими рухами.

Наталія Петерварі

 

09 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів