Лабораторія визначення якості вина з’явилась на Закарпатті

Лабораторія визначення якості вина з’явилась на Закарпатті
Власну професійну лабораторію для контролю якості облаштувала ГО «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття».

 

 

Як розповів у коментарі Varosh голова Асоціації Олександр Гарновдій, грантову заявку на облаштування лабораторії подавали до FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) навесні цього року.

“Асоціація хотіла сформувати базу, де було б можна робити детельний аналіз  аналіз вин. Адже на сучасному етапі розвитку нашої галузі робити вино без постійного контролю певного роду параметрів просто неможливо. Якщо ти хочеш дотримуватися стандартів якості і постійно її підвищувати, необхідно контролювати вміст у вині цукру, спирту, кислоти, литкої кислоти, вміст сірки, pH і багато чого іншого”, — сказав Олександр Гарновдій.

Загальна сума гранту на закупівлю обладнання становить 925 тис. гривень, додатково ще 20% покриваються фінансовими внесками членів Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття. Після погодження грантової заявки було закуплено обладнання від європейського виробника Anton Paar та Gibertini, офіційним представником якого в Україні є компанія «Донау Лаб Україна».

Наразі лабораторія сформована і працює в тестовому режимі. За кілька днів тут будуть готові приймати зразки для визначення хімічного складу вина та отримання сертифікату від усіх виноробів, які цього забажають.

Олександр Гарновдій сказав: у подальшому лабораторія пройде процес акредитації, як того вимагають грантові умови.

 

Зоряна Попович, Varosh

 

30 вересня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів