Науковці біологічного факультету УжНУ представили свої напрацювання на з'їзді Українського ботанічного товариства

Науковці біологічного факультету УжНУ представили свої напрацювання на з'їзді Українського ботанічного товариства
30 вересня - 4 жовтня 2024 року  відбувався XV з'їзд Українського ботанічного товариства на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ).

 

Організаторами з'їзду виступили Українське ботанічне товариство НАН України, Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Херсонський державний університет.

Під час заходу, що відбувався у змішаному форматі, були представлені результати досліджень провідних науковців із всіх регіонів України. Крім пленарної сесії, робота учасників заходу відбувалась у 8 секціях:

- мікологія і ліхенологія;

- охорона рослинного світу;

- колекції рослин та грибів;

- селекція, інтродукція, ресурсознавство;

- систематика та флористика судинних рослин;

- геоботаніка та екологія рослин;

- альгологія та бріологія;

- біотехнологія, фізіологія та біохімія, клітинна та молекулярна біологія.

Окрім цього, у межах програми з’їзду провели три круглі столи: громадська наука та участь аматорів у вивченні фіторізноманіття; наукові дослідження на територіях природно-заповідного фонду; ботаніка та екологія у закладах середньої та вищої школи.

Ужгородський національний університет на з’їзді представляли декан біологічного факультету Ярослава Гасинець, доцент кафедри ботаніки Роман Кіш та аспірант кафедри ботаніки Аліна Гукливська. Науковці презентували доповіді «Ембріологічні дослідження в Ужгородському університеті: історія та сучасний стан» (Я. Гасинець, секція: біотехнологія, фізіологія та біохімія, клітинна та молекулярна біологія) та «Різноманіття біотопів Верхньотисенської улоговини (Закарпаття)» (Р. Кіш, секція: геоботаніка та екологія рослин).

Ярослава Гасинець також взяла участь у круглому столі «Ботаніка та екологія у закладах середньої та вищої школи», на якому, серед іншого, відмітила і проблему нестачі якісних підручників українською мовою, навчальних посібників із базових біологічних дисциплін, зокрема й ботанічних. Запропонувала об’єднати зусилля колегам із різних вишів та наукових установ у підготовці нових друкованих та електронних видань.

В останній день роботи з’їзду ужгородські ботаніки відвідали з екскурсією Дністровський РЛП, де ознайомилися з характерною для Придністер'я флорою та рослинністю на території карстово-печерного комплексу «Думка» та ботанічної пам'ятки природи Дівич-гори.

 

 

 

Ужгородське ботанічне відділення щиро дякує організаторам за якісний, продуктивний та насичено організований захід, а новообраному президенту УБТ Я.П. Дідуху та його команді бажаємо плідної та успішної роботи!

 

07 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів