Чорний чай - користь і шкода від популярного напою

Чорний чай - користь і шкода від популярного напою
Чорний чай є одним з найбільш споживаних напоїв у світі після води. Найвідомішими представниками є Цейлонський, Лапсанг Сушонг, Ерл Грей, Англійський сніданок і, звісно ж, Шу Пуер. Саме чорний Пуер виділяється широким спектром цілющих властивостей і численних переваг для здоров'я. Його ще з давніх давен використовують в китайській медицині. Але як і будь-який рослинний засіб, чай потребує правильного прийому.

 

Найбільший вплив на склад корисних мікроелементів має розташування чайних дерев та клімат. До речі, якісний гірський та дикорослий чай Пуер купити в Україні сьогодні можна у відомому чайному інтернет магазині Club Puer, який і спеціалізується на ньому. Чорний Пуерчик містить флавоноїди, які корисні для здоров'я серця. Їх регулярне надходження до організму сприяє зниженню факторів гіпертонії (нормалізує артеріальний тиск), рівня шкідливого холестерину та хвороб серця. Поліфеноли чорного чаю сприяють росту корисних бактерій і запобігають розвитку поганих бактерій в кишечнику. Крім того, він має бактерицидні властивості, завдяки яким ефективно підтримує імунну систему. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, чай позитивно впливає на здоров'я людини.

Чорний чай є безпечним для здоров'я напоєм, який не має протипоказань чи побічних ефектів. Однак, він містить трохи кофеїну, тому його рекомендують пити після їжі. Він буде корисний людям з низьким тиском, як альтернатива ранковій каві. Але контролюйте міцність напою, якщо у вас бувають проблеми зі сном, надто міцний чай, випитий вечері, може ускладнити засинання.

До речі, Шу Пуер дуже відрізняється від Цейлонського чаю чи Англійського сніданку своєю технологією класичного заварювання. Звісно його можна заварити як звичайний чай, але щоб отримати максимум користі та насолоди від органолептичних якостей, то заварюйте методикою проливів (проток). Для тих, хто вперше про таке чує, пояснюємо: в заварник для чаю ми насипаємо порцію заварки 5-7г, заливаємо порцією 200 мл гарячої води (не окропом), відразу зливаємо і не використовуємо цю рідину, тому що вона промиває та пробуджує чайне листя, далі заливаємо наступну порцію води і очікуємо 20-30 сек, зливаємо та смакуємо напій, цю саму заварку заливаємо ще однією порцією води і заварюємо вже на 10-20 секунд довше. Одна порція якісної заварки може витримувати близько 10 заварювань. Щоразу напій буде дивувати вас новими смаковими відтінками та ароматом. Важливо не залишати вже настоювану заварку до наступного чаювання, оскільки замочене листя вже буде по іншому окислюватись повітрям.

Було виявлено, що люди, які споживають 2-3 рази на день чорний чай щодня, мають на 21% менший ризик інсульту порівняно з людьми, які п'ють менше однієї чашки чаю на добу. Чайні молекули нормалізують рівень цукру в крові, якщо споживати його без підсолоджувачів. Також цей напій може покращити концентрацію та допомогти зосередитися.

 

07 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів