В Ужгороді відбувся захід «Жива книга: відверті історії турботи про дітей»

В Ужгороді відбувся захід «Жива книга: відверті історії турботи про дітей»
Власним досвідом і викликами у вихованні дітей ділилися патронатні вихователі, прийомні родини та сім’ї ДБСТ.

 

Юрій Гузинець - заступник голови Закарпатської ОВА під час відкриття заходу найперше подякував усім тим людям, які наважилися відкрити своє серце і свій дім для дітей.

 «Їхня щоденна праця і любов допомагають будувати нову Україну, країну, де кожна дитина має право на родинне тепло та захист. Це не просто вчинок – це великий акт сміливості та людяності», – наголосив Юрій Гузинець.

За його словами, пріоритетом держави є те, щоб кожна дитина в Україні мала шанс зростати в сім'ї, де її люблять, де вона почувається захищеною та може розвиватися гармонійно. Для реалізації такої глобальної ініціативи надзвичайно важливо на місцях об’єднати зусилля всіх дотичних сторін, щоб популяризувати сімейні форми виховання, зокрема послугу патронату.

На Закарпатті від початку року функціонують 4 патронатні сім’ї, ще 2 проходять спеціальне навчання. Зараз професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, які тимчасово не можуть проживати у власних родинах, у регіоні надають 6 патронатних вихователів разом із помічниками.

Під час заходу опікуни, патронатні вихователі, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу розповіли власні історії, про те, як підготуватися до такої відповідальної ролі, як долати труднощі під час адаптації дітей, як облаштувати побут, розподілити обов’язки у сім’ях та організовувати спільне дозвілля.

Ішлося і про важливість розвитку сімейних форм виховання, зокрема патронату над дитиною, що дозволяє їй виховуватися в родині та не потрапити до інтернатного закладу. Чимало уваги приділили викликам, які на різних етапах постають перед тими, хто хоче подарувати дитині свою любов і родинне тепло.

 Захід за підтримки Закарпатської ОВА провели в межах проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який спільно втілюють Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Партнерство «Кожній дитині», Міністерство соціальної політики України, Національна соціальна сервісна служба України, Координаційний центр з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської агенції розвитку.

 

 

20 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів