Андрій Сербайло: „Розвал демократичної коаліції у Верховній Раді почався, коли в Закарпатській облраді з ініціативи В. Балоги була створена широка коаліція НУНС та ПР”

Широка коаліція Нашої України та Партії регіонів, яка й досі існує в Закарпатській обласній раді, є яскравим прикладом того, яку саме модель парламентської більшості хотіли бачити в Секретаріаті президента. Про це на прес-конференції у понеділок повідомив керівник фракції БЮТ в Закарпатській обласній раді Андрій Сербайло.

 


„Розвал демократичної коаліції у Верховній Раді почався, коли в Закарпатській обласній раді з ініціативи В. Балоги була створена широка коаліція НУНС та ПР”, — переконаний депутат від БЮТ.
Андрій Сербайло наголосив, що демократична коаліція у Верховній Раді зруйнована за особистим дорученням Президента Віктора Ющенка. Саме він разом з главою свого Секретаріату Балогою є головними винуватцями того, що на її існуванні фактично поставлено велику жирну крапку. БЮТ жодним чином не причетний до розвалу демкоаліції, адже з неї вийшли депутати фракції НУНС за особистим наполяганням Віктора Ющенка і Віктора Балоги.
Успішне голосування 2 вересня продемонструвало, що український парламент, незважаючи на численні закиди з боку Секретаріату президента про його недієздатність, цілком здатен конструктивно і плідно працювати. Таким чином у самій Верховній Раді нарешті створено механізм ситуативних голосувань, який дозволяє уряду в умовах, коли коаліція не здатна забезпечувати прийняття рішень, проводити через парламент важливі соціально-економічні рішення. Чого, до речі, вже давно вимагав сам Ющенко. Однак, як виявилося, насправді він у цьому не зацікавлений – як тільки парламент почав працювати стабільно, у СП почались істерики і демарші. Зокрема, звинувачення у зраді.
Ющенко взагалі не має ніякого права говорити про чиюсь "зраду". Саме він підписував меморандум про дружбу з Партією регіонів, Універсал національної єдності – з Януковичем, комуністами і Морозом, вносив Януковича на посаду прем’єр-міністра та сам намагався створити широку коаліцію. Врешті, призначив на посаду Секретаря РНБО одного з лідерів ПР Раїсу Богатирьову.
Андрій Сербайло також звернув увагу журналістів на поведінку обласних чиновників та представників влади, які навипередки взялися паплюжити уряд й висловлювати підтримку президенту. При чому роблять це передусім ті, хто є членами „широкої коаліції” в облраді, реально зрадили політичні сили, під прапорами і гаслами яких стали депутатами, а потім, отримавши мандати, змінили орієнтацію та ще нещодавно закликали до створення такої ж „ширки” у Парламенті.
Спільне голосування фракціями Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів жодним чином не означає остаточного розриву БЮТ із НУНС чи початок політичного зближення Блоку з ПР, а тим більше спробу створення ними нової парламентської більшості. Однак питання збереження коаліції – це питання, скоріше, не до БЮТ, а до президента.
На запитання, наскільки реальним є введення в країні прямого президентського правління, А. Сербайло зазначив, що для цього наразі немає жодних підстав, але справді є інформація про те, що з президентського секретаріату в регіони надходять директиви про необхідність публічної підтримки прямого президентського правління, однак БЮТівець висловив сподівання, що в президента вистачить здорового глузду не порушувати Конституцію і не встановлювати в країні диктатуру.
Насамкінець Андрій Сербайло висловив свою позицію і заявив: „Якщо за 10 днів В. Ющенко не повернеться до коаліції – потрібно ставити питання про одночасні дострокові президентські та парламентські вибори”.

Прес-служба БЮТ в Закарпатській області

 

08 вересня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів