На Іршавщині можуть розпочатися масові акції протесту проти влади

Якщо до першого червня керівництво Іршавської райдержадміністрації не врегулює всі проблемні кадрові питання, пов’язані з незаконними звільненнями людей та не надасть відповідь на численні депутатські звернення, то з другого червня в районі можуть розпочатися масові акції протесту.

 

Таку позицію висловив керівник Іршавського осередку Партії регіонів, депутат райради Михайло Попович під час зустрічі за круглим столом з головою райради Петром Станком та представниками Іршавської РДА. У нараді, ініційованій депутатами та представниками різних політичних сил, мав взяти участь і голова Іршавської РДА Максим Хохлов, однак він не прийшов.
Напередодні зустрічі за круглим столом представники різних політичних сил району (БЮТ, Партія регіонів, Народна партія, партія "Відродження", Християнсько-демократичний союз, Соціалістична партія) підписали звернення до голови Іршавської РДА М. Хохлова та голови райради П. Станка, у якому вимагають припинити політичні розправи й поновити на роботі незаконно звільнених. Про епопею з незаконними звільненнями начальника Іршавського райвідділу освіти Івана поповича наша газета вже повідомляла, однак, виявляється, що за цей час посад позбулися ще кілька осіб, які чимось не догодили голові РДА М. Хохлову.
У тексті звернення зокрема зазначено:
"Ми. Депутати Іршавської районної ради, які представляють різні політичні сили, уповноваженні заявити наступне.
Незважаючи на рішення суду про поновлення на попередньому місці роботи начальника відділу освіти депутата районної ради Поповича І. С., за кілька хвилин після поновлення його на роботі голова Іршавської РДА Хохлов М. М. повторно звільняє його з роботи.
Іншого депутата районної ради Поповича М. М. без його згоди обманним шляхом усунуто з посади головного спеціаліста, який обслуговував Іршавський район, й переведено в апарат обласного управління охорони навколишнього природного середовища.
Фактично позбавлено посади начальника пенсійного відділу в Іршавському районі Коцана В. П.
Самі факти звільнень були б сприйняті, як щось ординарне, якби політичні розправи не стали нормою у нашому районі.
Прибираючи незручних депутатів, які мають інші погляди, влада, по-суті, перетворилася у репресивний орган.
На превеликий жаль, районна рада у такій ситуації зайняла позицію стороннього спостерігача – нас це не стосується, розбирайтеся самі.
Вимагаємо, до 1 червня 2009 року поновити на роботі згаданих депутатів і припинити політичні розправи над тими, хто має іншу позицію. У разі не виконання наших вимог залишаємо за собою право на інші заходи з захисту прав наших колег".
Під час зустрічі в кабінеті голови райради, керівник фракції "Відродження" Степан Бобик висловив побажання, щоб опозиція і влада жили мирно й співпрацювали. Таке, на думку С. Бобика можливо за умови виконання зазначених у зверненні депутатів вимог. "Я не бачу нічого поганого в тому, що буде альтернативна думка, але всі спірні питання треба вирішувати в кабінеті й не провокувати людей виходити на акції протесту", – сказав депутат.
Представник "Народної партії" Василь Павлище звертаючись до Петра Станка зазначив, що без погодженням з головою райради не можна було звільняти людей.
Петро Станко підсумовуючи зустріч пообіцяв депутатам написати відповідне клопотання щодо вирішення кадрових проблем й зазначив, що він прихильник того, аби кожен мав власну думку й міг її відстоювати.
По завершенні зустрічі в голови райради нам вдалося поспілкуватися з деякими депутатами й дізнатися їхню думку щодо стану справ у районі та співпраці райради з райдержадміністрацією.
Голова комісії з депутатської етики регламенту та адміністративно-територіального устрою Іршавської райради депутат фракції "Відродження" Володимир Горзов: "До райдержадміністрації я претензій не маю, з головою РДА ми у хороших стосунках, але люди кажуть, що він всім радить не користуватися послугами підприємства, яке я очолюю. Чого він так робить, я не знаю. Я не розумію, чого звільнений Іван Степанович, чого перевели Михайла Миколайовича. Я за те, щоб їх було поновлено на роботі. Як на мене, позиція райради при прийнятті рішень райдержадміністрацією не враховується".
Голова комісії з екології та природних ресурсів Іршавської райради, депутат від "Народної партії" Василь Павлище: "16 000 гектарів колгоспних лісів, які ще були на території району, увійшли до заповідника "Зачарований край", але є проблема, бо з цих 16 000 га 452 га увійшли туди без вилучення. Таким чином ми маємо двох господарів. Землі можуть вилучати, змінювати цільове призначення й використовувати. Попри те, що рада була проти, голова райдержадміністрації дав дозвіл на виготовлення державного акту на ці землі. Щодо ситуації з звільненням Івана Поповича, то якщо є рішення суду, то його треба виконувати. В цивілізованому світі такого бути не має".
Голова Іршавської районної організації "Партії регіонів", депутат райради Михайло Попович: "Я займався проектом сворення в урочищі Ставліш туристично-оздоровчого комплексу. Підприємство "Ставліш", яка зареєстроване у нас в районі створювало понад 80 робочих місць, наповнювало б місцевий бюджет, брало на себе зобов’язання зробити 1,5 км берегоукріплень, створити пляж, дитячий майданчик, відремонтувати зруйнований паводком міст через річку Іршавку та спорудити басейн. Однак цей проект не був підтриманий адміністрацією, справа тягнулася понад півроку й інвестор пішов з району. А от інша справа. Ми від партії придбали два автомобілі швидкої допомоги в села Ільницю та Кушницю. Чоловікові, який їхав забирати один з цих автомобілів, зателефонували й пригрозили його звільнити, якщо він негайно не повернеться назад, мовляв, від Партії регіонів їм ніяких подачок не треба. За інший автомобіль начальник управління намагався прозвітуватися, що він був оформлений через обласне управління охорони здоров’я, хоча воно до цього не мало жодного відношення.
Крім того, перед кожними виборами практикуються звільнення й переведення на іншу роботу. Приміром тепер, мене переводять в обласне управління екології, а сюди призначають людину з Києва. Були випадки, коли управління екології не підписувало деякі документи на землю, які суперечили діючому законодавству, очевидно, вирішили, що краще в район затягнути когось покірного, хто не володіє ситуацією".
Керівник фракції БЮТ в Іршавській райраді Олександр Барна: "Івана Степановича, звільнили не законно і мають поновити на роботі Щоб поновити І. Поповича на роботі потрібна воля тільки однієї людини – голови РДА. Стосунки ж районної ради і райдержадміністрації не можна вважати конструктивними. Більшість в районній раді створена, щоб лобіювати певні інтереси, вона голосує так, як треба райдержадміністрації".
Депутат від Соціалістичної партії Марія Павло: "Я не люблю брати участь у всіляких розбірках й не підписалася під коаліцією "За розвиток Іршавщини". Всі депутати мають бути за розвиток Іршавщини. З самого початку співпраця між радою і адміністрацією була ефективною й було порозуміння, але через декілька сесій стало видно, що то не зовсім так. Щодо Івана Степановича, то він авторитетна і поважна людина, професіонал, якого поважають у нас в районі".
Голова Іршавської районної організації партії "ВО "Батьківщина", депутат Іршавської ради від БЮТ Іван Попович: "Сесії райради не було з січня, тому на останній сесії було стільки питань, що розглянути їх було, по-суті, не можливо. Деякі депутати вже не розуміли, про що йдеться. Приміром, коли мова зайшла про приватизацію будівлі райлікарні, то в одному рішенні йшлося про те, щоб відтермінувати це питання, в іншому – щоб дати дозвіл на приватизацію частини колишньої будівлі терапевтичного відділення п. Добра Т. Лобіював це питання ніхто інший, як фактичний власник цього приміщення, керівник апарату РДА П. Добромільський. Інше питання по освіті. Хто забирає кошти з освіти під час кризи. В той час коли не вистачає грошей на ремонт дахів, каналізації з освіти знімають 500 тисяч гривень на басейн. Але ж перед початком будівництва басейну голова РДА М. Хохлов казав, що гроші на басейн йтимуть з резервного фонду, куди вони надходитимуть від продажу землі. Натомість що ми бачимо – землі роздаються, а грошей в бюджеті для басейну нема. А тим часом на басейн тільки з освіти вже забрали 1,5 мільйона гривень в тому числі близько мільйона гривень із заробітної платні. Хочу звернути увагу на те, що депутати від Партії регіонів пропонували побудувати басейн за 1,5 мільйона гривень. Повірте, якщо до 1 червня влада не зробить яких-небудь кроків для покращення ситуації, то люди можуть вдатися до інших дій, бо те, що відбувається не є проблемою кількох людей, це така ситуація склалася в цілому районі".
Голова фракції "Відродження" Іршавської районної ради Степан Бобик: "Як колишньому керівнику району мені не дуже зручно коментувати дії голови райдержадміністрації, але оскільки вони вийшли за межі закону, вважаю за можливе висловитися. Стверджую, що Івана Степановича Поповича звільнили з роботи за політичні переконання, через те, що не погодився скласти з себе повноваження голови Іршавської районної організації партії „ВО „Батьківщина”. Але навіть якщо Максим Хохлов негативно до цього ставився і зненавидів Івана Поповича, це ще не означає, що треба було знущатися над його сім’єю. Адже після того, як звільнили Івана Степановича, звільнили з посади начальника відділу у справах сім’ї і молоді його жінку Ганну Василівну. Фактично сім’я залишилася без засобів для існування. Можна тільки уявити, що вони пережили, коли залишилися без роботи. Хвороба і тривалий час перебування на лікуванні в обласній лікарні Г. В. Попович повністю на совісті пана Хохлова. Звичайно, Іван Степанович не є зручною людиною для голови РДА, тому що ніколи не говорить "одобрямс", а завжди відстоює те, що треба для працівників освіти всього району. З ним можна не погоджуватися, можна критикувати, але він ніколи не дав би дозволу зняти гроші з освіти, приміром, з заробітної платні, чи з об’єктів, які потребують ремонту та реконструкції. Вважаю, що знімати з роботи людину можна за зловживання бюджетними коштами, розкрадання, порушення трудової дисципліни, але аж ніяк не за турботу про освітян, про школи, за те, що має свою позицію. Те ж саме стосується і Михайла Миколайовича Поповича, колишнього районного еколога. Він також не зручний для тих, хто не береже природоохоронні об’єкти, бере незаконно глину, гравій із річки, виділяє для себе найбільш ласі ділянки землі і вимагає дати дозвіл управління екології на їх незаконну забудову. Переконаний, що все те, що пише пан Хохлов на своє виправдання щодо незаконних звільнень, є неправдою. А якщо Максим Михайлович дійсно такий чесний і справедливий, яким він себе видає в газетах, то чого він не висловиться про своїх колег, які влаштовуються на роботу за фальшивими дипломами, йдеться зокрема про заступника голови Іршавської райради М. Менчука. Чого б йому не вжити відповідних заходів до людей, щодо яких є судові рішення і відповідний припис обласної прокуратури про звільнення їх за корупційні діяння, маю на увазі новопризначеного начальника райвідділу освіти В. Симканинця. Чому він не припинить остогидлі іршавчанам маніпуляції із землею у районі, адже райрада вже давно вимагає погоджувати з сільрадами та депутатами виділення земель за межами населених пунктів і оприлюднити всі документи про виділення землі в районі. І ще. Безумовно, в цих питаннях повинна бути чітка і зрозуміла позиція районної ради і особисто голови Петра Станка, а то виходить так: у кабінеті на зустрічі з представниками політичних партій говориться одне, а в газеті „Нове життя” за 21 травня ц.р. висвітлено інше, в тому числі й те, про що зовсім не йшла мова".

 

26 травня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів