До дня міста в Ужгороді відкриють пам’ятник ліхтарнику

Це буде алегорична, символічна фігура, хоча її прототип — реальний ужгородець єврейської національності, дуже ерудований, із двома вищими освітами, котрий вручну, за допомогою обценьок, протягом 40 років запалював старі електричні ліхтарі в центрі міста.

 

Ідея пам’ятника ліхтарникові належить міському голові. Він висловив її ще рік тому, коли спілкувався зі скульпторами, розглядаючи їхні пропозиції щодо облаштування проспекту Свободи. "Мені ця думка відразу сподобалася, і я вирішив втілити її в життя. — каже пан Колодко. — Це буде алегорична, символічна фігура, хоча її прототип — реальний ужгородець єврейської національності, дуже ерудований, із двома вищими освітами, котрий вручну, за допомогою обценьок, протягом 40 років запалював старі електричні ліхтарі в центрі міста. Адже тоді вимикачі були окремо на кожному з них, і ввечері їх треба було включати, а вранці — виключати, не те що зараз — все робиться натисканням однієї кнопки."

Проектом передбачається, що фігура ліхтарника буде людського зросту, виготовлена з бронзи, а драбина з чорного металу сягатиме 4 метрів. Унизу на бруківці стоятиме ще й валіза дяді Колі (так насправді звали прототипа), з якої виглядатимуть книжки й газети. Справа в тому, що наш історичний ліхтарник завжди носив їх із собою, через начитаність його навіть називали ходячою енциклопедією.


 

17 вересня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів