Хто і чому купує картини закарпатських митців для допомоги військовим (ФОТО)

Ужгородка Оксана Будинська саме придбала одну з двох десятків робіт із виставки-продажу. Його організували спеціально для продажу полотен закарпатських митців. Вилучені гроші використають на придбання необхідного бійцям в АТО обладнання, зокрема тепловізора.

 

Пані Оксана каже: «Допомагати чи ні – питання навіть не стояло. Коли випадково побачили виставку-продаж у мережі, мене зацікавило. Саме ця картина запала в душу. Мені приємно, бо це буде і пам’ятка, і допоможемо в такий спосіб нашій армії».

 

Пані Оксана вже знає, кому подарує полотно авторства Надії Дідик: «Хочу подарувати картину своїй молодшій донечці. Вона займається танцями. Незважаючи на юний вік, вона вже знає, що таке патріотизм, національна гордість, що таке воєнна агресія. Діти бачать усе, розуміють. Це картина стане частиною історії. Ми віримо і знаємо, що ця історія матиме для України хороше закінчення. Добро має перемогти зло».

 

6-річній Майї картина до вподоби – яскрава палітра і жінка-балерина – полотно, каже дівчинка, висітиме в дитячій кімнаті: «Картина красива, її дуже гарно намалювали. Вона буде в моїй кімнаті».

 

Мистецтвознавець Оксана Гаврош розповідає, що участь у виставці-продажі вже взяли 19 художників, переважно графіки, ще один автор саме  малює натюрморт. На загал запропонували 21 роботу. Але нині долучають до акції й інших митців, зокрема дизайнерів. Уже є домовленість щодо виготовлення арт-буків (авторських блокнотів), які також можна буде придбати і цим допомогти армії.

 

«Ми раді будь-яким мистецьким пропозиціям. Беремо роботи від різних митців, незалежно, чи це член спілки художників, чи інших об’єднань, чи це тільки студенти. Ми не обмежуємо і тематично. Закарпатська школа живопису вже багато років асоціюється з жанром пейзажу, але маємо і натюрморти, і портретні роботи», – розповідає Оксана Гаврош.

 

Ціну на роботи встановлюють самі художники. Серед тих, хто придбав полотна, -- і підприємці, і прості ужгородці. Одна жінка щиро зізналася волонтерам, що придбала картину за заощаджені сімейні кошти, порадившись із родиною щодо купівлі.

 

Одну з двох робіт художниці Одарки Долгош для організації «Карпатська ініціатива» вже придбав волонтер Сергій Дюрдь. Одним полотном не обмежаться, вирішили в організації: «Це дуже хороша ініціатива. Ми вибрали картину в Інтернеті. А коли побачили на власні очі, то, зрозуміли, що варто за неї дати і вдвічі більше грошей. Бо на екрані комп’ютера полотна виглядають по-іншому. Тому вирішили купити ще кілька картин».

 

Ознайомитися з роботами на продаж можна тут.

 

За три тижні роботи виставки-продажу продали 7 картин із 21-ї, назбиравши таким чином майже 15 тисяч гривень. Ще дві вже зарезервовані. Продаж триває.

 

7dniv.info.

 

04 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів