Нахабність, прокльони ісила навіювання - основні «козирі» жебрацько-шахрайського промислу

Біля облюбованого багатьма жителями облесного центру кафе безцільно вешталися троє замурзаних смаглявих хлопчаків. Та як виявилося, підлітки тут застрягли в очікуванні чергової жертви - благали кожного з відвідувачів закладу купити їм булочку.

 

Дехто, зглянувшись, таки частував дітей, частина, аби ті відчепилися, давала гроші. Однак випрошені купюри малі зухвальці відразу віддавали дорослій «наставниці», котра спостерігала за цим процесом поблизу на лавиці. Спосіб такого заробітку - давно відомий. Не е таємницею, що насправді, за численними інвалідами та малими попрошайками, які промишляють подібним чином на вулицях наших населених пунктів, стоять інші люди. Ця жебрацька справа перетворилася на справжній незаконний, а подеколи й злочинний, бізнес.

Доходить і до курйозних, щоб не сказати безглуздих, ситуацій. На відомому в Ужгороді Зеленому

ринку частенько «заробляють» жебрацтвом смаглявки. Полюбляє проходжуватися між базарними рядами в числі інших і одна жіночка середнього віку. Обираючи чергову жертву, вона прямує до неї, а далі тоном, що не терпить заперечення, наполегливо навіть не випрошує, а вимагає допомогти їй вибратися з скрутного матеріального становища. Тим, хто відмовляється давати гроші, роздратовано відмахуючись від надокучливої смаглявки, у слід вона посилає жахливі прокльони. Тож дехто, побоюючись лихого побажання, таки виймає гаманець і тицяє цій «бестії» якісь купюри.

Одного разу, чекаючи у черзі біля банкомату, в одній з банківських установ я запримітила знайому базарну жебрачку в оточенні інших смаглявих молодичок. Певно, подумапось, знову буде кпянчити. Яким же було моє здивування, коли попрошайка гоноровито вийняла банківську картку і, подавши її молодшій напарниці, поважно наказала, мовляв: треба зняти всю суму за кілька спроб. А сума, зважаючи на її соціальний статус, виявилася чималою - понад 15 тисяч гривень. Непоганий додаток до щоденного жебрацького бізнесу - от тобі і скрутне матеріальне становище.

Якщо цим «заробітчанкам» доводиться сподіватися хіба що на власний талант і вміння бути переконливими, а також на рівень співчутливості перехожих, то є категорія спритників, котрі не чекають милостині від долі. Вони використовують давно перевірені методи тиску на психіку своїх жертв. Мова про так званих ворожок, що нібито вміють замовляннями відвертати біду від людей та їх рідних. Зазвичай така категорія зловмисників ще й володіє даром навіювання. Відомо чимало прикладів, копи під виглядом зняття причини (порчі) переважно заїжджі ворожки змушували за допомогою гіпнозу виносити з хати і віддавати їм усі гроші, золото та інші цінні речі. Якийсь час подібні гастролерки курсували населеними пунктами Закарпаття. Своїми жертвами вони обирали переважно молодих дівчат. А нещодавно подібні шахрайки знову дали про себе чути. Правда, до нашої області вони ще не дійшли - «уцвіли» на Тернопіллі. Жертвою двох шахрайок стала 22-річна тамтешня дівчина. Аби «відвернути» прокльони від сім'ї, вона віддала пройдисвіткам 15 тисяч гривень, 1500 доларів США, 600 євро та золоті ювелірні вироби. Сценарій, розіграний зловмисни цями, був традиційний. Діана вранці поспішала на роботу, на вулиці до неї підійшла незнайома жінка. Вона запитала, як дістатися до квіткового магазину, а потім намагалася зав'язати розмову, та юнка послішапа. Через кілька годин вона поверталася додому і її знову перестріла та ж сама жінка, яка кинулася дякувати їй за доброту, а потім повідомила про страшне  наврочення на її родину. Що відбувалося пізніше, потерпіла пригадує, як уві сні. Під час розмови до них приєдналася ще одна "випадкова перохожа" і почала розповідати як їй допомогла нова знайома і що слід негайно дослухатися до її порад. Дівчині запропонували позбутися чар шляхом відмолювання гріхів. Ритуал треба було здійснити над «речами, що притягують прокляття, - грошима та золотими виробами»... Усе добро, з якого, зі слів ворожки, слід негайно зняти страшні пороби, дівчина загорнула в шубу і передала в руки зловмисницям. Останні наказали ошуканій жертві лосидіти на лавці та помолитись, допоки вони позбавпятимуть родину прокляття. Після «обряду» дівча нарешті отямилося і усвідомила, що сталося. Працівники міліції тепер розшукують зловмисниць і застерігають громадян бути обачними, не довіряти незнайомцям. Не виключено, що ці спритниці можуть тепер шукати нових жертв вже у нашій області, пишуть "Відомості міліції".

Uzhgorod.net.ua

 

 

15 листопада 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів