У прокуратурі журналістам розсекретили добові хабарі закарпатських митників для нового «даху» (ФОТО)

Лише за півдоби закарпатські митники «заробляють» новопризначеному керівництву понад 150 000 гривень з одного поста.

 

Сьогодні відбулася зустріч заступника прокурора Закарпатської області Ігоря Сендака із журналістами щодо резонансного затримання працівників Закарпатської митниці ДФС МП «Ужгород» на одержанні хабара з перевізників та фізичних осіб.

Питання корупції в митній сфері є вкрай важливим і актуальним для закарпатського регіону. Для правоохоронців області протидія корупції є пріоритетним питанням. Робота правоохоронних органів орієнтована на досягнення ефективних результатів та вироблення спільних ефективних заходів на викриття корупційних схем на кордоні. У поточному році прокуратурою області до суду вже скеровано чотири обвинувальні акти стосовно працівників митниці за вчинення корупційних злочинів.

Незважаючи на все, корупція на кордоні продовжує мати місце. Саме тому на виконання доручення Президента України щодо боротьби з корупцією та контрабандою нещодавно прокуратурою Закарпатської області було проведено міжвідомчу нараду з керівниками правоохоронних органів області, на якій розроблено ряд спільних заходів. «Як результат, вчора ввечері слідчими прокуратури Закарпатської області спільно із співробітниками Служби безпеки України затримано начальника відділу митного поста «Ужгород» разом із підлеглим інспектором при одержанні чергової неправомірної вигоди. Це сума з регулярних поборів, які ними утримувались від осіб, що перетинали кордон», – зазначив під час брифінгу Ігор Сендак.

Опрацьовуються також дані осіб. Один з них має дослід роботи у митній справі, а на своїй посаді перебував понад рік. Отримували гроші за сприяння з використанням свого службового становища у безперешкодному пропуску товарів на митний кордон України. Товар перевозився у легкових автомобілях і бусах.

При затриманні даних осіб прокуратурою області було вилучено значну суму грошових коштів, так звана «денна виручка» – 14 400 гривень, 4685 доларів США, 665 євро, 2800 чеських крон, 100 польських злот та 500 російських рублів. В еквіваленті вся сума становить близько 150 000 гривень. Це виручка за робочу зміну, а саме 12 годин роботи працівників митниці. Гроші були знайдені працівниками прокуратури саме тоді, коли закінчувалась робоча зміна митників. Ці особи всі гроші акумулювали в одному місці і розподіляли між собою. Саме тоді вони й були затримані на гарячому.

Гроші збирались безпосередньо працівникам митниці при контакті з особами, які перетинали митний кордон України. Сам механізм отримання грошей буде встановлений у ході слідства. Адже є випадки, коли гроші підкладають у паспорти чи інші документи, які пред’являються для оформлення.

Нині розслідується кримінальне провадження за ст. 368 ч. 3 КК України «Отримання неправомірної вигоди службовою особою». Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Наразі особи затримані, проводяться невідкладні слідчі дії з метою фіксації доказів. І перевіряється причетність до вчинення цього злочину й інших посадових осіб митного поста «Ужгород».

Гроші будуть вилучені, складені відповідні процесуальні документи і будуть зберігатися в матеріалах кримінального провадження до прийняття рішенням судом.

Ярміла Гармасій для Uzhgorod.net.ua

 

 

09 липня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів