Попередня влада «носилася» з соціальним житлом, а нинішня придумала орендне

Попередня влада «носилася» з соціальним житлом, а нинішня придумала орендне
Профільні відомства пропонують ввести в дію закон, який би запустив систему орендного житла. Є два відповідних законопроекти: підготований Міністерством регіонального розвитку «Про орендне житло» і поданий комітетом Верховної Ради з питань будівництва «Про прибуткові та муніципальні будинки». Останній – вже очікує на розгляд у парламенті.

 

Що таке система орендного житла

Обидва законопроекти мають на меті одне — створення фонду орендного житла. Це такий спеціальний перелік будинків, квартири в яких будуть надаватися виключно для оренди. Так звані прибуткові будинки. Квартири у них не можна буде викупити і приватизувати. Так само не може бути переданим у власність мешканцям ні сам будинок, і ніяка його частина.

Будинки з орендним житлом планують будувати як нові, так і реконструювати старі. Щоправда, як це має відбуватися поки невідомо.Будувати орендне житло планують за гроші з бюджету, місцевих бюджетів, а також – за гроші будівельних компаній. Відповідно, форма власності у прибуткових будинків буде різна:

державна

муніципальна

приватна.

Переваги орендного житла

Виникає логічне питання – чим же ці прибуткові будинки кращі за ті квартири, які сьогодні пропонують в оренду приватні власники?

Вся справа у кількості і ціні. Якщо збільшити пропозицію орендного житла – знизяться ціни, вважає міністр регіонального будівництва Геннадій Зубко. За підрахунками міністерства, ціни на орендні квартири у прибуткових будинках будуть на 30% нижчими за ринкові. Це головне завдання програми орендного житла – дати більше квартир за менші гроші.

Ризики законопроектів

Оскільки основна мета прибуткових будинків – збільшити кількість житла, а не якість, законопроекти передбачають, що будувати його можна з меншими вимогами. Зокрема – меншої площі. Втім, у Мінрегіоні наголошують, що таке будівництво жодним чином не порушуватиме навіть мінімальних санітарних норм.

Щоб зацікавити приватні компанії у будівництві такого виду нерухомості, їм пропонують певні поступки. Зокрема, земельна ділянка для будівництва та подальшої експлуатації орендного будинку із земель державної та комунальної власності надаватиметься безоплатно в постійне користування. Замовник будівництва орендного будинку звільнятиметься від перерахування коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту. Приєднання до інженерних мереж для будівництва, реконструкції та подальшої експлуатації орендного будинку здійснюватиметься на безоплатній основі. Всі ці кроки, вважають автори законопроектів, стимулюватимуть приватних будівельників, а також здешевлюватимуть вартість квадратних метрів, і відповідно – орендну плату.

Окремі експерти зауважують, що такий лояльний підхід до будівельників дозволить їм у майбутньому отримувати надприбутки від орендного житла. Будівельні компанії не погоджуються, наголошують, що вкладати гроші у будівництво, яке дасть прибуток через 30 років – не так уже і заманливо.

Кому надаватимуть орендне житло

Передбачається, що скористатися послугами прибуткових будинків зможе кожен, хто потребує житло. Щоправда, у законопроекті комітету ВР є певні обмеження: за ним стати наймачем орендного житла зможуть одинокі особи, місячний дохід яких менший від 175% розміру прожиткового мінімуму, та родини з місячним доходом меншим від 125% розміру прожиткового мінімуму. Також пропонується надавати житло в оренду строком на 2 роки. У законопроекті Мінрегіону таких обмежень немає.

Щоб зняти в оренду житло, не потрібно буде ставати в чергу: достатньо звернутися з відповідною заявою до власника такого будинку і заключити договір про оренду. Щоправда, наскільки швидко вам нададуть бажану квартиру, залежатиме від її наявності.

Коли система запрацює

За словами міністра Зубка, повний цикл будівництва триває 2-4 роки. Перед тим потрібно ухвалити закон. Якщо його приймуть цього року, то через 3-5 років можемо очікувати на появу перших будинків з житлом для оренди.

Сайт «24».

 

17 березня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів