На Закарпатті стартують традиційні "Ерделівські читання"

На Закарпатті стартують традиційні "Ерделівські читання"
17-­19 травня область учергове прийматиме Міжнародну науково­практичну конференцію "Ерделівські читання".

 

Цьогоріч подія матиме особливо врочисте забарвлення, адже минає 125 літ від дня народження Адальберта Ерделі – направду знакової фігури в культурному житті не тільки Закарпаття, а й Європи XX ст., одного з засновників крайової художньої школи, митця, чиє обдарування проявилось не лише в образотворчості, але й на літературно­філософському поприщі.

Крім того, вчено­мистецька спільнота відзначає 70-­річчя від заснування першого офіційного мистецького навчального закладу на Закарпатті.

Так, 17 травня, о 12.00 на базі рекреаційного центру в с.Барвінок (Ужгородський р­н) відбудеться святкове відкриття конференції за участі перших осіб краю, керівництва Закарпатського художнього інституту та гостей із різних областей і близького зарубіжжя.

А вже о 12.30 розпочнуться власне пленарні засідання за чотирма секціями: "Мистецтвознавство та культура", "Педагогіка й мистецька освіта", "Актуальні проблеми образотворчого та декоративно­ прикладного мистецтва і дизайну", "Сучасний художній процес". Пріоритетні напрями роботи конференції – науковий аналіз та популяризація мистецької спадщини корифеїв закарпатської школи живопису А.Ерделі, Й.Бокшая, Ф.Манайла й учнів; науковий аналіз теоретичних і практичних досліджень у галузі образотворчого і декоративно­прикладного мистецтва, дизайну та мистецької освіти України; взаємовпливи культур європейських народів.

Засідання продовжаться і 18 травня, наприкінці ж дня учасники підведуть підсумки конференції, а також – приєднаються до відкриття ретроспективної виставки творів А.Ерделі о 17.00 в обласному художньому музеї ім.Й.Бокшая.

На завершення "Ерделівських читань", 19 травня, на малій батьківщині видатного художника в с.Климовиця Іршавського району відбудуться урочистості з нагоди 125­-річчя від дня народження А.Ерделі.

 

16 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів