Смачна паска у мультиварці – найкращі рецепти
Підготовка до Великодня починається задовго до самого свята. Це не дивно, адже крім генерального прибирання, господаркам потрібно продумати святкове меню і запастися необхідними продуктами.
Традиційною стравою святкового столу прийнято вважати паску – великодній хліб і сирний десерт. Рецепти великоднього хліба численні і печуться вони з дріжджового здобного тіста.
Рецепт ніжної паски
Секрет смачної випічки полягає в довгому замішуванні тіста і в багаторазовому вистоюванні.
- Борошно – 750 гр. або 7 повних мультисклянок
- Молоко – 200 мл або 1 повна мультисклянка
- Яйця – 4 шт.
- Масло вершкове – 150 гр
- Олія – 3 ст. л.
- Цукор – 180 гр або трохи більше 1 мультисклянки
- Живі дріжджі – 35 гр
- Ванілін – 1 пакетик
- Ізюм або інші сухофрукти – за смаком.
Із вказаної кількості інгредієнтів краще приготувати 2 паски в мультиварці, поділивши тісто навпіл. Паски будуть ще легшими і ніжнішими. Можна спекти і одну паску у великий мультиварці (на 5 літрів).
Приготування:
- У розігрітому молоці розпустити дріжджі. Додати трохи цукру (приблизно 1 столову ложку), перемішати і залишити на 20 хвилин в теплому місці
- Білки відокремити від жовтків. Збити білки міксером з цукром, що залишився, до пишної піни
- З’єднати дріжджову і білкову суміші. Акуратно змішати з однією мультисклянкою борошна і залишити підходити опару на 3 години
- На водяній бані розтопити вершкове масло і змішати з жовтками
- Масло з’єднати з готовою опарою, сіллю, ваніліном і перемішати. Ввести решту борошна і замісити тісто
- Залишити у теплому місці до збільшення втричі
- Тісто з’єднати з родзинками. Дати відпочити 30 хвилин
- Тісто змастити соняшниковою олією, вимішувати протягом 15 хвилин. Сформувати колобок
- Змастити чашу мультиварки рослинним маслом. Викласти колобок. Увімкнути режим підігрів на 20 хвилин. Дати підійти пасці
- Включити режим Випічка, готувати 90 хвилин (якщо максимальний час випічки 1 годину, то включити на годину, а після сигналу, відразу ще на 30).
Рецепт безопарної паски
- Борошно – 500-600 гр або 5 мультисклянок
- Молоко – 100 мл
- Дріжджі сухі – 10 гр
- Цукор – 150 гр. або 1 мультисклянка
- Сіль – ½ ч. л.
- Вершкове масло – 70 гр
- Олія – 50 мл
- Яйця – 3 шт.
- Ізюм – 100 гр
- Ванільний цукор – 1 пакет.
Приготування:
- Молоко підігріти, розвести в ньому дріжджі, 3 столові ложки борошна і 1 чайну ложку цукру. Залишити в теплому місці для активації дріжджів на 20 хвилин
- До білого кольору збити яйця з цукром, сіллю і ваніліном. Змішати з закваскою. Поступово просіяти в суміш борошно і замістити тісто
- Викласти тісто на стіл, поступово вмішати вершкове масло, потім рослинне
- Залишити на 4 години
- Залити родзинки окропом, дати підійти
- Тісто, що підійшло, промісити ще раз з родзинками
- Чашу мультиварки змастити маслом, викласти у неї тісто
- Увімкнути підігрів на 20 хвилин, після чого дати підійти тісту протягом 40 хвилин
- Випікати 90 хвилин.
Рецепт сирної паски
Це рецепт класичної сирної паски без борошна. Сир краще використовувати високої жирності.
- Сир – 800 гр
- Яйця – 3 шт.
- Вершки – 180 мл або 1 мультисклянка
- Жовтки – 2 шт.
- Масло вершкове – 150 гр
- Цукор – 90 гр або ½ мультисклянки
- Сіль – на кінчику ножа
- Ванілін – 1 пакетик
- Курага – 150 гр
- Мигдаль – 100 гр.
Перед приготуванням паски прогріти сир, курячі яйця та масло до кімнатної температури.
Приготування:
- Сир протерти через сито або перекрутити у м’ясорубці. Додати масло і ванілін, розмішати
- Відокремити жовтки і білки. Перетерти жовтки з цукром до білого кольору. Влити вершки, додати сіль і ретельно перемішати
- Вимиту і висушену курагу подрібнити з мигдалем в блендері
- Яєчну суміш вилити в каструлю мультиварки, включити підігрів на 10 хвилин. Помішувати при необхідності
- Коли маса почне густіти, з’єднати її з сиром
- Готувати на режимі Каша 7 хвилин, періодично помішуючи. Кришку не закривати
- Засипати до сиру курагу і мигдаль. Перемішати і дати охолонути
- Вистилати форму марлею, викласти у неї суміш. Дати стекти зайвій рідині під гнітом. Прибрати у холодильник на 12 годин.
Рецепт пряної паски
Секрети для господинь:
- Щоб тісто для паски було зручніше замішувати, періодично змащуйте руки рослинним маслом
- Паски вийдуть легшими, а м’якушка волокнистішою і не буде швидко черствіти, якщо у тісто додати столову ложку міцного алкогольного напою
- Якщо в мультиварці відсутній режим випічки, його можна замінити на Жарку. Однак температура цього режиму вище, тому на дно приладу слід постелити силіконовий килимок, щоб паски не пригоріли.
До теми
- Графік Пасхальних богослужінь та освячення пасок в Ужгороді у храмах Української православної церкви
- Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
- Чи буде вихідний після Великодня?
- Для сімей-переселенців на Закарпатті організували святкування Великодня
- Найголовніше християнське свято: Як правильно зустріти Великдень в умовах війни?
- Зберігаємо традиції: сухі печива до Нового року та Різдва
- Традиції та історія Великодня (ВІДЕО)
- Господиням на замітку: рецепт ароматної сирної паски
- Як цікаво прикрасити десерт — 10 найпопулярніших способів
- Ідеї вихідного дня: як зробити каву ще смачнішою?
- Рецепт вихідного дня: бісквітний рулет із кремом та джемом
- Кілька напоїв, якими можна підбадьоритися вранці восени
- 5 оригінальних рецептів з вівсянкою
- Актуально в час карантину: смачний дієтичний пиріг без борошна
- 10 корисних масок для шкіри обличчя, які кожна дівчина може зробити власноруч
- 7 міфів про свіжовичавлені соки, у які всі досі вірять
- Господиням на замітку: паска без дріжджів та замісу руками
- Рецепт панеттоне: як легко приготувати італійську паску до Великодня
- Беріть на замітку: як доглядати за шкірою рук, якщо доводиться часто їх мити?
- Цікаво знати: які продукти можна використовувати замість розпушувача тіста під час випікання?
До цієї новини немає коментарів