Що потрібно знати, щоб реалізувати своє виборче право — роз'яснення фахівців відділу ведення Державного реєстру виборців Ужгородської міської ради

Що потрібно знати, щоб реалізувати своє виборче право — роз'яснення фахівців відділу ведення Державного реєстру виборців Ужгородської міської ради
Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року №2631-VIII призначено чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року. Нагадаємо, Ужгород належить до одномандатного виборчого округу №68.

 

Не пізніш як за 8 днів до дня голосування всі виборці повинні отримати іменне запрошення на вибори. У цьому запрошенні буде повідомлено про включення виборця до попереднього списку виборців, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і графік роботи, а також про час і місце голосування. Якщо ви отримали запрошення і ваші прізвище, ім'я, по батькові в них зазначено правильно, значить, ви зможете реалізувати своє виборче право. В іншому разі слід звернутися до дільничної виборчої комісії або до відділу ведення Державного реєстру виборців виконкому Ужгородської міської ради за адресою: м.Ужгород, пл.Поштова, 3 каб. 236-237, телефони: 61-40-68, 61-32-64. Приходити потрібно з паспортом.

Зробити це слід не пізніше 25 березня 2019 року, подавши заяву про уточнення попереднього списку виборців, а також про включення або виключення зі списку себе чи інших осіб. Заяви, подані пізніше, не розглядатимуться.

Виборцям, щодо яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність самостійно пересуватися (“НСП”), одночасно повідомляється, що їм буде надано можливість проголосувати за місцем перебування (вдома).

Тим виборцям, які не можуть самостійно пересуватися, але в списках у них немає відмітки “НСП”, рішенням дільничної комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров'я надається можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Таку заяву разом із довідкою необхідно надіслати поштою або передати іншими особами до дільничної комісії до 20-ї години останньої п'ятниці перед днем голосування.

Законодавство також забезпечує можливість тимчасово змінити місце голосування за 5 днів до виборів, не змінюючи виборчу адресу. Таке право є у громадян, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого місця проживання (у зв’язку з відрядженням, навчанням, лікуванням тощо). Для цього необхідно звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців у місці свого тимчасового перебування з відповідною заявою. Цим виборцям буде змінено на час виборів місце їх голосування, а саме – виборчу дільницю. У списках нової дільниці будуть їхні прізвища із зазначенням номера посвідчення, виданого відділом ведення Державного реєстру виборців. Особливістю є те, що якщо приїжджий виборець змінив своє місце голосування, але все-таки раптом вирішить голосувати вдома, то у нього це не вийде, доки він не здасть видане йому посвідчення у той відділ, який його видав. Але знову ж таки все це можливо тільки до 25 березня, оскільки цього дня реєстр виборців починає формування уточнених списків, за якими і буде проводитися голосування.

Ще один нюанс: усі члени дільничних виборчих комісій до 25 березня 2019 року подають заяви у відділ ведення Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування для включення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони будуть працювати в день голосування.

Настійливе прохання до ужгородців: щоб реалізувати своє виборче право – перевірте, чи включені ви до Державного реєстру виборців. Це можна зробити вже сьогодні:

1. Онлайн

перейти за посиланням https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index і в лівому верхньому полі зайти в Особистий кабінет виборця та заповнити анкету особистих даних (пряме посилання на Особистий кабінет виборця – https://www.drv.gov.ua/ords/f?p=111:LOGIN)

2. Звернутися безпосередньо у відділ ведення Державного реєстру виборців Ужгородської міської ради за адресою: м. Ужгород, пл. Поштова, 3 каб. 236, 237.

Відповідно до законодавства, громадяни України беруть участь у виборах, якщо досягли на день їх проведення 18-ти років. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

 

Джерело: прес-служба Ужгородської міської ради

 

12 лютого 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів