У Закарпатті експериментують з крафтовим алкоголем із ківі
фото Сергія Гудака
Закарпатський біолог-селекціонер Генрих Стратон понад 20 років тому вивів морозостійкий самозапильний сорт ківі, який витримує температуру до -30 º С, й чудово плодоносить у нас.
Певна частина ківі спрямовується на переробку: джеми, соки, сиропи. А можна ж спробувати і щось міцне.
«Я подумав, а чому би у Закарпатті не мати ще один продукт з високою міцністю, від якого вранці не болітиме голова», — жартома мовить Генрих.
Так і виникла ідея ківовиці, а відтак і ківіскі.
Як робиться ківовиця? Дозрілі плоди розминаються, подрібнюються до консистенції джему, далі маса виброджує у діжці. Поступово природні дріжджі на шкірці плодів перетравлюють природний цукор ківі. Після бродіння відбувається процес дистиляції, відтак отримується продукт високої міцності — ківовиця.
«Я розводжу джерельною водою до міцності 50-52 градуси. Саме за такого градусу найкраще відчувається аромат, смак ківі».
Якщо ківовицю налити в діжку, то за рік вона наповниться кольором, ароматом, насиченістю віскі. Тільки це не класичний віскі з зерна, а фруктовий. Відтак і зветься ківіскі.
Генріху цікаво експериментувати, мовляв, що ще можна одержати з ківі. Проте не планує потужно розвивати ідею напоїв, радше було би цікаво налагодити співпрацю: селекціонер надає саджанці ківі та власне ідею, а компанія, яка професійно займається алкоголем, могла би втілити ідею.
До речі, вже незабаром відбудеться камерна презентація ківовиці. Можливо, вона буде публічною, тоді ми неодмінно опублікуємо анонс.
Евеліна Гурницька, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- На Закарпатті зростає захворюваність дітей на туберкульоз
- У Закарпатській обласній станції переливання знову нестача крові
- Єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій провів чин оновлення храму ПЦУ в обласному центрі
- Онлайн-музей історії геноциду ромів під час Другої світової війни презентували в Ужгороді
- Закарпатська митниця у День кінолога - про те, як чотирилапі помічники впольовують приховані наркотики, зброю, сигарети, бурштин і навіть валюту
- 17 пожеж в екосистемах сталося на вихідних на Закарпатті, знищено 9 га сухостою та чагарників
- Вітаємо з Великоднем!
- Минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина
- Команда Chysto.de запрошує на перший у цьому році екопікнік у Карпатах
- Шандор Кіш. Ужгородець, який загинув у перший день повномасштабної війни
- На Закарпатті лікарі врятували руку пораненому військовослужбовцю
- "Усіх людей лякає війна, але якщо ти стоятимеш осторонь — вона лякатиме більше", — піротехнік Мар'ян Лазар
- Фест файно: на Закарпатті пройшов пластовий лижний табір Фест
- На 40% впала народжуваність на Закарпатті впродовж 2023 року
- В обласному центрі нейрохірургії та неврології проводять операції пацієнтам з епілепсією
- «Одного разу нашу точку засікли й накрили мінометним вогнем. Найближчі міни падали за 20 метрів…» Історії з фронту від 128-ї бригади
- У лютому побачить світ нова прозова збірка закарпатця Андрія Любки "Війна з тильного боку"
- Мукачівка здала 32 літри крові за 42 роки і стала Почесним донором України
До цієї новини немає коментарів