На Закарпатті проведуть онлайн-зустріч для хворих на хворобу Паркінсона та їхніх рідних

На Закарпатті проведуть онлайн-зустріч для хворих на хворобу Паркінсона та їхніх рідних
У п’ятницю, 10 квітня о 12:00, ужгородські лікарі проведуть онлайн-зустріч присвячену Всесвітньому дню боротьби з хворобою Паркінсона. Зустріч проводять для того, аби підтримати людей із цим недугом, однак приєднатися до онлайн-конференції можуть всі бажаючі – рідні хворих та небайдужі.

 

До дня боротьби з хворобою Паркінсона лікарі Обласного центру нейрохірургії й неврології проводять різні заходи вже не вперше. Два роки поспіль це були зустрічі із пацієнтами та всіма бажаючими, де кожен охочий міг, наприклад, спробувати походити зі скандинавськими палицями або ж потанцювати. Цьогорічну зустріч через карантин довелося перенести в онлайн.

«Час карантину для наших пацієнтів, для яких рух, соціальна активність є надзвичайно важливими – особливо критичний, тому за ініціативи Катерини Зінов’євої ми вирішили проводити заняття в режимі онлайн конференцій. Під час онлайн-зустрічей можна не лише поспілкуватися, а й виконати розминку, потренуватися, виконати нові гімнастичні вправи», - розповідає лікарка Катерина Карпінська.

За словами лікарки-неврологині Закарпатського обласного центру нейрохірургії та неврології, хвороба Паркінсона – друге за кількістю випадків нейродегенеративне захворювання після хвороби Альцгаймера, яке вражає пацієнтів переважно похилого віку.

«Хвороба Паркінсона вражає приблизно 1% населення віком старше 60 років та характеризується руйнуванням клітин чорної субстанції – ділянки, яка виробляє дофамін. Через це у людини виникає низка проблем: зменшується координація рухової діяльності, сповільнення рухів людини, у неї з`являються скутість та тремор. Хвороба Паркінсона може вражати і молодше населення», - розповідає Катерина Карпінська.

На Закарпатті зареєстровано близько 800 пацієнтів із хворобою Паркінсона, хоча на думку лікарів, їх значно більше, і саме в цьому полягає проблема, оскільки значна частина пацієнтів не обстежуються, і відповідно – не отримують вчасного та належного лікування й допомоги.

«Найголовніша риса захворювання - це загальна сповільненість в рухах (хода; немає ритмічної відмашки рук під час ходи; у пацієнтів тихий голос, сповільненість мови, втрата інтонації, емоційного забарвлення в голосі, втрата звичної міміки, жестикуляції, поява сутулості). Зауважу: тремтіння - не обов’язкова ознака захворювання! – розповідає Катерина Карпінська. - Депресія, порушення сну, синдром неспокійних ніг, закрепи, можуть з’явитися ще за багато років до появи основних, так званих моторних проявів (сповільненості, тремтіння та скутості м’язів)».

Як розповідають організатори зустрічі, мета зібрання – привернути увагу до хвороби Паркінсона, адже наразі в суспільстві існує певна стигматизація пацієнтів із цим недугом.  Лікарі переконані: люди повинні розуміти проблему та за можливості допомогти. Принаймні, не образити, не висміяти. Також важливо залучати рідних пацієнтів, навчати родини, адже сам сім’я відіграє важливу роль для майбутнього пацієнта, підтримуючи його, розуміючи, що відбувається; спонукаючи до активності, руху та боротьби. Катерина Карпінська наголошує, що ця акція повинна стимулювати, надихати пацієнта, адже соціальна активність при цій хворобі – один із лікувальних елементів.

«При Обласному клінічному центрі нейрохірургії та неврології ЗОР із 2009 року функціонує Обласний кабінет хвороби Паркінсона з 2009. Ми надаємо медичну допомога пацієнтам з хворобою Паркінсона. З 2013 року ми проводимо щомісячні зустрічі з пацієнтами, де з ними займаються реабілітологи. Також до роботи з пацієнтами залучаємо психотерапевта, хореографа, практикуємо різні види гімнастики, елементи таї-чі, навчаємо та займаємося скандинавською ходою. Щотижня наші пацієнти можуть займатися танцями. Вважаю ці заняття нашим досягненням», - додає лікарка.

Посилання на конференцію опублікують на сторінці Закарпатської спілки боротьби з хворобою Паркінсона, а також на сторінках лікарів – Катерини Карпанської та Катерини Зінов’євої. 

 

09 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів