Ціни на оренду житла в Ужгороді знизилися. Чи надовго?

Ціни на оренду житла в Ужгороді знизилися. Чи надовго?
Коронавірус вніс корективи у цінову політику ринку нерухомості в Ужгороді. Вартість орендованого житла знизилася. До того ж, із міста виїхало чимало студентів, а отже і вільних квартир побільшало. Однак чи зміниться ситуація з вересня – досі незрозуміло. Адже все залежить від того, чи буде навчання дистанційним. Про актуальну ситуацію на ринку Uzhgorod.net.ua розповів керівник агенції нерухомості «ПІК» Павло Дацьо.

 

– Павле, які зараз ринкові ціни оренди? Чи змінилися вони?

– Зараз у середньому ціни на оренду коливаються у межах від 4 000 до 10 000 гривень. Але потрібно враховувати основні фактори, які впливають на формування ціни: розташування, тип будинку (тобто новобудова або вторинний ринок) та стан квартири. Саме тому нема чіткої цінової градації на 1, 2, 3-кімнатні квартири – ціна адаптується до реальної ситуації на ринку нерухомості. Часто буває, що 3-кімнатна квартира може коштувати дешевше або на рівні з 2-кімнатною.

За період карантину вартість оренди знизилась на 15-20%. Але тепер ситуація більш-менш стабілізувалась і нема серйозних коливань у ціні.

– Ужгородці шукають невеликі житлові площі чи хочуть обживатися у більш просторих помешканнях?

– Частіше шукають одно- або двокімнатні квартири. На трикімнатні менший попит, адже це і більша ціна, і дорожчі комунальні послуги. Хоча, якщо говоримо про студентів, то такий варіант зручний саме для них – орендують на трьох і у кожного є своя кімната. Останнім часом є навіть запити на оренду будиночків та котеджів із власним подвір’ям.

– У яких районах люди частіше шукають житло?

– Так щоб люди чітко вказували район, де вони шукають житло, зустрічається досить рідко. Знову ж таки повертаємося до важливих факторів пошуку квартир: якщо є автомобіль, то не так принципове розташування, як наявність стоянки та зручного під’їзду до будинку; якщо є діти, то важливе подвір’я, садок чи школа; студентам важлива логістика дім-університет та наявність поряд автобусної зупинки.

Здебільшого люди хочуть жити близько до центру або поблизу місця роботи. Хоча є й такі, кому не принципово і вони розглядають будь-які наявні варіанти. До речі, на розташування квартири частіше звертають увагу при купівлі, ніж при оренді.

– Можливо, є запит на новобудови або навпаки шукають оренду на вторинному ринку?

– Ціни на первинний ринок стали доступніші. Подекуди різниця між первинним та вторинним ринками не така суттєва, тому збільшилась і кількість охочих орендувати житло в новобудовах.

Якщо у відсотковому співвідношенні, то 65% клієнтів цікавлять новобудови, а 35% шукають оренду в старіших будинках.

– Чи збільшився попит на заміське житло?

– У цьому випадку все стабільно. Охочих переїхати за місто в орендований будинок більше не стало. Та й запитів такого типу надходить не так вже й багато.

– Чи є запит на житло для самоізоляції? Можливо, від медиків або тих, хто повертається з-за кордону?

– Це було актуально на початок карантину, а зараз пошук такого типу житла для самоізоляції зменшився.

– Дякуємо за розмову.

Uzhgorod.net.ua, головне фото НадКарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів