Навчання-2020: У скільки обійдеться вища освіта цьогорічним абітурієнтам?

Навчання-2020: У скільки обійдеться вища освіта цьогорічним абітурієнтам?
Цьогоріч вступна кампанія для абітурієнтів почнеться пізніше, ніж зазвичай – 1 серпня. І це не єдині зміни, які чекають на випускників. Батькам вступників на контракт доведеться відкладати на оплату навчання трохи більше, адже вартість для 38 спеціальностей зросла. Ми дізналися причини підняття цін, а також у скільки обійдеться рік навчання у найпопулярніших серед закарпатських абітурієнтів вишах.

 

У 2020 році вища освіта в Україні здорожчала

«У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті. Це стосується лише 38 найбільш популярних спеціальностей та почне діяти для студентів, які вступатимуть у 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається. Власне, навіть серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16% цьогорічного набору», – зазначав у червні заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

3 березня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про індикативну собівартість – встановлення мінімальної вартості навчання для 38 зі 121 спеціальності. Це переважно ті спеціальності, на які вступає набагато більше вступників, ніж є відповідних вакансій на ринку праці. Серед них право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші. Тобто це правило не має зачепити інші 83 спеціальності – інженерні, технологічні, гуманітарні, природничі, аграрні, педагогічні науки.

«Середня оплата навчання на одного студента-бюджетника становить 43 тисячі грн, а середня ціна за контракт – 16,5 тисяч грн. Студенти-бюджетники та студенти-контрактники навчаються у спільних групах, тому університети просто компенсують нестачу коштів на студентів-контрактників за рахунок студентів-бюджетників. У результаті освіта кожного студента недофінансована, а виш не може створити оптимальні умови для навчання та роботи викладачів. Впровадження мінімальної ціни на контракт дозволить зробити плату за навчання відповідно до реальних витрат університету на підготовку студента та дозволить забезпечити якісне навчання для кожного студента» – пояснила міністерка освіти і науки України Ганна Новосад.

То  у скільки ж обійдеться навчання в університеті?

Мінімальний розмір плати за навчання на контракті, як повідомляють у МОН, буде залежати від регіону і не зможе перевищувати 3 середні зарплати у області.

17 червня МОН на своєму сайті опублікувало список мінімального розміру плати за навчання на контракті для 160 українських вишів. Вартість одного освітнього року в 2020 році коливається між 6 та 39 тисячами гривень. Найдешевше навчання обійдеться у Технічному коледжі Національного університету водного господарства та природокористування (Рівненська область) – від 6 742,8 гривень, а найдорожче – у Київському національному університеті культури і мистецтв – від 39 тисяч гривень.

Отож порівняємо, яку суму треба буде викласти за здобуття найпопулярніших спеціальностей на прикладі декількох українських вишів, до яких зазвичай вступають закарпатські абітурієнти. Для порівняння ми обрали ОКР бакалавр денної форми навчання в Ужгородському національному університеті, Київському національному університеті ім. Т. Шевченка, Львівському національному університеті ім. І. Франка та Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна.

Право

Для вступників на спеціальність «Право» найдешевше навчання обійдеться в Ужгородському національному університеті (далі УжНУ) – 19 тисяч грн, а найдорожче – у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка (КНУ) – 55 400 грн за один рік. У Львівському національному університеті ім. І. Франка (ЛНУ) доведеться заплатити більше 30 тисяч гривень грн, а у Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна (ХНУ) – майже 22 тисячі грн.

Медицина

Якщо ви обрали для себе галузь охорони здоров’я, то будьте готові витрати за рік навчання 41 000 грн у КНУ, майже 40 тисяч грн – у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького або трохи більше 30 тисяч грн – в УжНУ.

Філологія (українська мова та література)

Також користується попитом спеціальність «Філологія (українська мова та література)». За цей напрям доведеться заплатити 41 000 грн за рік навчання у КНУ, близько 20 тисяч у ЛНУ та ХНУ і 14 500 в УжНУ.

Найдорожчі спеціальності

Якщо ви думаєте, що вчитися у закордонних вишах дуже дорого, то ви ще, певно, не бачили цін у вітчизняних закладах освіти. Найдорожчими напрямами наразі є «Міжнародне право», «Медицина», а також галузі, пов’язані з комп’ютерними технологіями. До прикладу, «Міжнародне право» та «Міжнародні економічні відносини» у КНУ обійдуться в 74 000 гривень. А в ЛНУ спеціальності «Квантові науки та квантове програмування», «Міжнародне право», «Високопродуктивний комп’ютинг» коштують майже 35 тисяч за один рік навчання.

Найдешевші спеціальності

Напрями, за які доведеться заплатити найменше, – переважно природничі: біологія, астрономія, фізика, хімія. Також порівняно дешеве навчання на філософії, історії та математиці. Так, приміром, у КНУ рік навчання на спеціальності «Математика» коштує 31 тисячу грн, у ЛНУ опанувати філософію обійдеться майже в 19 тисяч грн, а в УжНУ здобути фах географа та історика можна трохи більше як за 11 тисяч грн.

Очікування від запровадження індикативної собівартості дуже високі. Зокреа, що воно сприятиме збільшенню попиту на непопулярні спеціальності, а також дозволить збільшити витрати на оплату праці викладачів та якість освіти для студентів. Сподіваємося, що всі очікування будуть виправдані.

студентка 1 курсу магістратури

факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка

Марина ОЛАШИН спеціально для Uzhgorod.net.ua

усі фото з відкритих джерел

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів