Цікаві факти про каву та поради щодо її правильного вживання

Цікаві факти про каву та поради щодо її правильного вживання
Кава — не просто напій, а щоденний ритуал: міцна чорна на сніданок, зустрічі за чашкою еспресо протягом дня, а щоб порадувати себе — великий капучино у улюбленій кав'ярні. Завдяки кофеїну — стимулятору, який міститься у каві, ми відчуваємо себе бадьорими, сконцентрованими і працездатними. Однак зловживання кофеїном може призвести до неприємних наслідків. Тоді як саме пити каву, щоб вона не нашкодила здоров'ю, і що робити, якщо ви перестаралися з улюбленим напоєм?

 

Норма кави

Чутливість до кофеїну у всіх різна, тому і оптимальна кількість кави на добу для кожної людини буде індивідуальною, інформує Ukr.Media.

Якщо говорити про загальні рекомендації, то вчені радять вживати не більше 400 мг кофеїну на день (це трохи більше, ніж одна велика порція кави з собою). При цьому для вагітних жінок рекомендована денна доза кофеїну знижується до 300 мг, для дітей і підлітків — до 2,5 мг на кілограм ваги.

Згідно з австралійським дослідженням, найбільше кофеїну міститься у еспресо: на подвійну порцію (60 мл) напою може припадати до 252 мг кофеїну. У фільтр-каві буде приблизно 175 мг на порцію у 250 мл, а у каві з гейзерної кавоварки — лише 68 мг (якщо йдеться про одну порцію, тобто про 30-33 мл кави).

Варто враховувати, що на вміст кофеїну впливає ступінь обсмажування (концентрація кофеїну у каві темного обсмаження буде вищою), особливості сорту (наприклад, різновид арабіки — лауріна — містить приблизно у два рази менше кофеїну, ніж інші сорти арабіки, тому її називають "природним декафом"), а також кількість кави у порції і час заварювання. Оскільки на вміст кофеїну впливає багато факторів, складно сказати, скільки саме кофеїну виявиться у вашій чашці.

У будь-якому випадку, якщо ви не хочете перестаратися з кофеїном, двох-трьох чашок на день буде достатньо.

Ознаки передозування

Щоб визначити свою норму і не допускати передозування кофеїном, прислухайтеся до свого організму і звертайте увагу на наступні симптоми, які можуть проявитися через 10-20 хвилин після випитої чашки кави:

  • тремтіння;
  • прискорене серцебиття;
  • безпричинна тривога;
  • запаморочення.

До інших симптомів, які проявляються не відразу, але також можуть бути пов'язані з передозуванням кофеїном, належать:

  • нудота;
  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • безсоння;
  • підвищене потовиділення;
  • судоми.

Що робити за наявності передозування

Якщо ви випили більше кави, ніж можна було, і помітили, що вам зле, варто зробити наступне:

Пийте багато води

Так ви уникнете зневоднення і відновите обмін речовин.

Подихайте повітрям

Якщо ви у задушливому приміщенні, постарайтеся вийти з нього і трохи побути на вулиці.

Поїжте

Професіонали, що працюють з кавою, радять їсти банани: ці фрукти допоможуть вгамувати тремтіння і знервованість. Кажуть, що цей ефект обумовлений високим вмістом калію у бананах, але наукових доказів цьому немає. Будь-яка ситна їжа, особливо з високим вмістом білка, допоможе відчути себе краще.

Якщо відчуваєте нудоту або розлад шлунку, можна випити активоване вугілля.

Якщо все це не допомагає і ви почуваєтеся дедалі гірше, викличте швидку або зверніться до лікаря. І у будь-якому випадку не пийте нічого кофеїновмісного протягом 14 годин після того, як відчули симптоми передозування, щоб кофеїн вивівся з організму.

Як не допустити передозування кофеїном

  1. Слідкуйте за тим, скільки кави ви п'єте, і намагайтеся випивати не більше двох-трьох порцій кави на день. Важливо: не забувайте, що капучино і лате містять не менше кофеїну, ніж еспресо, на основі якого ці напої готуються.
  2. Враховуйте і інші кофеїновмісні напої: чай, колу, енергетики. Якщо у якийсь день ви п'єте більше кави, ніж зазвичай, надайте перевагу звичайній чистій воді.
  3. Пийте каву лише тоді, коли дійсно цього хочете. Якщо не відчуваєте необхідності випити чашку кави прямо зараз, завжди можна вибрати альтернативу без кофеїну.
  4. Ввечері надавайте перевагу напоям без кофеїну.

 

 

23 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів