Пройти «Шлях гуні» і побачити, де вона народжується: на Закарпатті стартував незвичайний проєкт

Ідея створення проєкту, за словами Владислава Товтина, керівника проєкту, виникла, коли його організатори роздивлялися старовинні фотографії з весілля в с. Синевир. На цих знімках молодята були одягнуті в старовинні кожухи, які називаються гунями. Колись ремесло виробництва гуні було поширено по всьому Закарпаттю, але з часом почало зникати. Кожух був символом достатку та багатства, використовувався в народних обрядах.
«Це ремесло почало відмирати через зникнення традиційного господарювання. Гуня є традиційним полонинським одягом. На щастя, в деяких селах Міжгірщини таВоловеччини ще залишилися майстрині, які знають це ремесло,- каже Владислав Товтин. - Одним із головних осередків є село Річка. В ньому виготовляють звичайні гуні, так звані вівчарські гуні, та джергу (варіант ліжника)».
Першим завданням Агенції регіонального розвитку Закарпатської області при реалізації проєкту -- розробка пішохідного туристичного маршруту в селі Річка і на його околицях. Для його проходження потрібно пройти буковий ліс на Боржавську полонину, звідки відкривається чудовий краєвид на гори Гимба, Великий Верх та Стій. Там можна побачити два господарства, де утримують худобу: овець та кіз. Поспостерігати за процесом виготовлення сиру, вурди та бринзи. «Якщо, наприклад, туристи поселились десь у Річці, то зранку вони зможуть перейти на сайт нашого проєкту, і за допомогою мапи пройти маршрут протягом 7-9 годин. Тобто, він розрахований на цілий день. Протяжність туристичного шляху в селі майже 16 км», - пояснює Владислав Товтин.
Другим завданням проєктує організація тренінгів, участь в яких будуть брати спеціалісти в галузі зеленого туризму та виготовлення народного одягу. У людей, які приходитимуть в гори, буде можливість поспілкуватися з майстринями і побачити самий процес. «Ми хочемо показати людям справжнє Закарпаття з його особливостями та традиціями. Проєкт повинен стати поштовхом для розвитку сільського туризму та підвищення економічної спроможності цього гірського регіону», - каже Владислав Товтин.
Ремесло виготовлення гуні пов`язане з традиційним полонинським господарюванням в Карпатах, адже сировиною слугує саме овеча вовна. Гуня виготовляється протягом двох років. Вона є дуже коштовною. Для того щоб отримати шерсть потрібно чекати рік. Стрижуть овець щовесни. Потім готову вовну починають вичісувати на спеціальних щітках, а далі готують до прядіння, яке відбувається за допомогою старовинних кросен. Останнім етапом є обробка тканини водою у валилі, спеціальній споруді на гірському потічку.
Проєкт реалізовується Агенцією регіонального розвитку Закарпатської області за підтримки Українського культурного фонду в межах реалізації грантової програми "Культура. Туризм. Регіони» за фінансової підтримки Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SME.DO) при міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
2 жовтня на сторінці «Шлях Гуні» відбудеться онлайн-тренінг для виробників традиційного одягу, екскурсоводів та гідів.
Ужгородський пресклуб
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Прогноз погоди в Закарпатті на свято Богоявлення
- Давнє Закарпаття в об’єктивах іноземних фотографів: Пал Берко (ФОТО)
- Святкова шпаргалка: іграшки ручної роботи від ужгородки Елі Ворон
- Новорічну ялинку можна буде купити в розсадниках на Міжгірщині (ВІДЕО)
- 7 років на КПП "Ужгород": як служать кінолог та його собака
- В Ужгороді почали збирати на плантації урожай ківі
- Прогноз погоди в Закарпатті на вихідні
- "Лідер читання - 2020": юна мукачівка стала лідером читання Закарпаття
- Прогноз погоди в Закарпатті на п'ятницю
- Втрачений Ужгород: меморіальна дошка в єпископській резиденції
- Прогноз погоди в Закарпатті на п'ятницю
- Майже три сотні кущів хризантем висадили у сквері на площі Шандора Петефі в Ужгороді (ФОТО)
- Сьогодні закарпатці відзначають одне з найбільших релігійних свят в році – Преображення Господнє
- Ужгород – у "помаранчевій" карантинній зоні: в місті посилено протиепідемічні заходи
- Дипломат та історик Роман Тодер видав книгу про закарпатську горянську гастрономію
- На Закарпатті втілюють проєкт, щоб спростувати негативні стереотипи про регіон
- На Закарпатті вводиться тимчасове обмеження руху великогабаритного транспорту
- Закарпатський телеканал транслюватиме Літургію та молебень із нагоди 1032-ї річниці хрещення Руси-України
- Прогноз погоди в Закарпатті на п'ятницю
- Неймовірна краса: на Закарпатті розквітла червона рута (фото)
До цієї новини немає коментарів