15 березня — 82 річниця з дня проголошення Карпатської України

15 березня — 82 річниця з дня проголошення Карпатської України
82-у річницю з Дня проголошення незалежності Карпатської України відзначають сьогодні. 15 березня 1939 року. Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю від Чехословацької Республіки. Августин Волошин став президентом, а Юліан Ревай — прем’єр-міністром.

 

Так, 15 березня 1939 року в Хусті була проголошена незалежність Карпатської України. Тоді ж обрали президента – Августина Волошина.

"Карпатський Сойм або Хустський парламент прийняв доленосні рішення про незалежність Карпатської України, про державний устрій Карпатської України, про назву – Карпатська Україна, про мову Карпатської України, про герб Карпатської України, про гімн Карпатської України і про прапор Карпатської України. Отже, можемо впевнено сказати, що в 1939 році маленьке Закарпаття на весь світ заявило, що ми є вільні й незалежні", — розповів історик Федір Брецко.

За словами Федора Брецко, в Карпатській Україні створили й державні органи.

"Тому що були сформовані міністерства, які очолили хороші, достойні закарпатські постаті – Реваї, Бращайки, Климпуші, Росохи, Штефани, — сказав історик. — Було створено навіть збройні сили Карпатської України під назвою – Організація народної оборони, а також поліція. Формувалися поволі й судові органи".

Історик розповів, що можна впевнено сказати, що 1938-1939 рр Карпатська Україна пройшла дуже короткий шлях державотворення – від 11 жовтня 1938 року до 15 березня 1939 року.

"Закарпатці піднялися на захист своєї молодої країни, адже юнаки і дівчата боронили Карпатську Україну на Красному Полі під Хустом, багато було розстріляно й багато було закатовано в концентраційних таборах. Без Карпатської України не настало б входження Закарпатського краю до складу України в 1944-1946 роках", — сказав Федір Брецко.

16 березня відбувся бій на Красному Полі, тоді угорські війська захопили Хуст, а до 18-го березня – й іншу територію Карпатської України. У травні 1939 року Карпатська Україна перестала існувати, як незалежна держава.

Суспільне Закарпаття

 

 

15 березня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів