Україна готова до спрощення митних процедур на західному кордоні - Мустафа Найєм

Україна готова до спрощення митних процедур на західному кордоні - Мустафа Найєм
Україні потрібно більше пунктів пропуску, робити їх кращими та вдосконалювати дорожню інфраструктуру. Про це зазначив заступник Міністра інфраструктури України Мустафа Найєм під час форуму Re:Open Zakarpattia 2022.

 

На думку Найєма, держава має забезпечити собі можливість самостійно генерувати кошти за рахунок експорту та розвивати західний кордон. "Коли-небудь порти відкриються і ці пункти пропуску, можливо, стануть музеями. Тому потрібно робити інтермодальні станції, які нам теж потрібні. Це не про модернізацію, а про те, щоб вже сьогодні мати валютну виручку і про те, що у нас сьогодні має виїхати зерно, каже Мустафа Найєм. - На вже діючих пунктах пропуску потрібно вирішувати їх пропускну спроможність, яка часто залежить від людських факторів. У зв’язку з цим він висловив побажання до країн Євросоюзу, зокрема і Словаччини, збільшити чисельність фітосанітарних та ветеринарних служб на кордоні. Збільшіть у півтори-два рази, ми, своєю чергою, готові збільшити у шість разів. Проїде зерно швидше. Ми були в реальній ситуації, коли 15 діб чекали машини на польському кордоні. Дуже круті поляки, дуже круто спрацювали. Так само [потрібно] на словацькому кордоні".

Окремо Мустафа Найєм наголосив на необхідності запровадження спільного митного контролю, переговори щодо якого тривають вже пів року. Причину тривалості процесів Найєм вбачає у зайвому бюрократизмі та інертності у ставленні до війни: "Ми, наша митниця, прикордонна служба, Мінінфраструктури повністю готові синхронізувати наші процедури з Європейським Союзом, щоб оминати всі ці контрольні точки. Ми можемо робити одне вікно на кордоні, це до того ж економія", - каже урядовець.

За його словами, у цьому напрямку тільки зараз починається перший раунд перемовин з польськими колегами, які були ініційовані ще в березні.

Варто додати, що, за словами радника прем’єр-міністра Словацької Республіки з питань транскордонного співробітництва Едуарда Бураша, 23 листопада на українсько-словацькому кордоні відбудеться круглий стіл за участі представників словацького уряду. Під час зустрічі планується вирішити всі “вузькі” моменти у питаннях українсько-словацького прикордонного співробітництва. 

Ірина Бреза

 

11 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів