"Ми приходимо в 3-4 години ночі, готуємо". Як працює їдальня Ужгородської школи в умовах війни

Свіжі овочі та фрукти, бобові та м’ясо — такі продукти в меню Ужгородської загальноосвітньої школи №20 — ліцеї "Лідер". Що готують учням на обід, скільки він коштує та як працюють кухарі в умовах війни.
Нове меню — від Євгена Клопотенка — ввели ще до повномасштабної війни, розповіла шкільна лікарка Світлана Матяшовська.
"Спочатку діти, звичайно, не дуже сприймали броколі, цвітну капусту, але тепер уже звикли. І вдома не дуже вживають цвітну капусту чи броколі, чи якісь овочі. Діти звикли до більше солодкого, до більше каш, мучного. А так тепер вже сир більше, молочні продукти. Зменшили кількість цукру, кількість солі. Забрали різні ковбасні вироби, сосиски, сардельки. Додали більше овочів, більше фруктів. В основному сезонне. Крім того зменшили кількість макаронних виробів. Додали бобові: горох, зелених горошок, квасолю. Цукор замінили на мед, на горішки", — каже шкільна лікарка Світлана Матяшовська.
Нове меню ввели частково, розповідає кухарка Лідія Мешко. "Вводили пасту під соусом болоньєзе, панкейки готуємо. Готуємо нагетси, теж дітки їх дуже полюбляють. Подорожчали ціни трошки і підняли, звичайно, грошову норму. Тому маємо можливість тепер надати дітям фрукти кожен день, нектар даємо. Овочі теж, свіжу моркву, перчик", — каже жінка.
За словами Лідії Мешко, з початком повномасштабного вторгнення працювати стало важче, зокрема через відключення світла та повітряні тривоги. "Ми приходимо у 3-4 години ночі, готуємо, все заготовляємо. Зберігаємо у теплі, все накриваємо, притуляємо і чекаємо, коли вже включать світло і так підігріваємо. Слава Богу, ми ніколи не зірвали нічого. Всі дітки задоволені, батьки задоволені. Зі своєю продукцією, з буфетною продукцією, в основному, ідемо у сховище. Дітки мають з собою гроші і купують буфетну продукцію", — розповідає кухарка.
Двоє дітей Наталі Павліш навчаються в старшій школі. Жінка розповіла, що дівчата їдять безкоштовно, бо їх тато учасник бойових дій. "Дуже задоволені дівчата. Вони ходять на сніданки. Це завжди свіженькі капкейки, можуть бути сирнички. Обов’язково є фрукти, фруктові десерти, йогурти. Ціни демократичні. Я чую лише позитивні відгуки про їдальню", — говорить жінка.
"Загалом 485 учнів харчуються за бюджетні кошти. 102 учнів — учні АТО. Внутрішньо переміщені особи — 70 учнів. Але цього року збільшилася кількість, тому що 57 учнів — це учні з різних регіонів, які приїхали цього року. Також харчуються безкоштовно діти — це нова категорія, це діти, батьки яких беруть участь безпосередньо у бойових діях. Їх у нашому закладі 30. Звичайно, соціально незахищена категорія, група ризику, їх 148 учнів", — розповіла заступниця директора з виховної роботи Ольга Горняк.
За словами Ольги Горняк, обід для учнів початкової школи коштує 29 гривень 30 копійок, сніданок — 18 гривень 30 копійок. Порція обіду для учнів старшої школи — від 35 гривень.
До теми
- 101 день на позиції – ужгородець Валерій «Шум» більше трьох місяців утримував позиції в зоні відповідальності підрозділу в Донецькій області
- «Спостерігати за ворогом із дрона – це одне, а зустріти віч-на-віч, коли бачиш його зіниці, – зовсім інше…» Історія бійця 128-ї бригади Володимира
- Робочі будні пліч-о-пліч: як дівчата та хлопці у митній формі спільно працюють на кордоні з Євросоюзом
- Снайпер "Ярий". Молодший сержант Іван Яров переніс понад 30 операцій, але й далі влучно стріляє
- Чому військові люблять котиків? Олександр Шершун “Мер”
- «Із нашої родини воює шестеро чоловіків…» Історія бійця 128 бригади Руслана
- “Старіння” майстрів та унікальні техніки: як на Закарпатті рятують від забуття традиційні дерев’яні ремесла
- Звільнився з армії – і через місяць повернувся знов: історія військового зі 101 бригади ТрО Закарпаття
- "Я не вважаю це героїчним вчинком": ужгородка Крістіна Петрулич розповіла про нагороду "Герой-рятувальник року"
- Прикордонник «РЕМ». Василь Сідун із Дубрівки посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеню
- Ветеран із Ужгорода Віктор Суліма: від фронту до крафтового виробництва
- "Я зрозумів, що таке бойові виїзди після того, як нас обстріляв російський танк". Історія бійця 128 бригади Андрія
- «Кожна вагітність для нас — диво»: Ганна Палагусинець про програму лікування непліддя
- “Чудова десятка” закарпатської літератури, або що варто прочитати про наш край?
- Закарпатська академія мистецтв – осередок, де формують агентів культурних змін
- "Коли ти отримав зір повторно, ти дивишся на цей замилений світ інакше": інтерв'ю з ветераном війни Михайлом Філоненком
- Був художником – став військовим. Олег з Ужгорода навіть у війську продовжує творити
- «Та котра би жона пішла в полонину?» Про що говорять біля домашньої ватри вівчарі Хустщини, які зійшли після літування
- «Моїм рідним було б ганьба, якби я став ухилянтом…» Історія бійця 128 бригади Віталія
- Правова підтримка ветеранів: які питання найбільше турбують захисників після війни

До цієї новини немає коментарів