«Ми раді вмотивованим і сміливим чоловікам і жінкам». Офіцер Нацгвардії - про роботу Центру рекрутингу в Ужгороді

«Ми раді вмотивованим і сміливим чоловікам і жінкам». Офіцер Нацгвардії - про роботу Центру рекрутингу в Ужгороді
Центр рекрутингу Національної гвардії України прийняв перших відвідувачів більше місяця тому. Його презентували в Ужгороді.

 

Тоді офіцери анонсували, що в цьому закладі громадяни зможуть отримати всю необхідну інформацію для вступу на військову службу чи військові навчальні заклади. Як працює центр сьогодні, чи багато людей його відвідує і які пропозиції до громадян є у закарпатського підрозділу Нацгвардії ми спитали у начальника служби мобілізаційної роботи майора Ігоря Іванова.

Що таке центр рекрутингу і для чого він створений?

Центр рекрутингу – це заклад, який ми створили з однією метою – заохотити людей до служби в лавах Національної гвардії України. Одразу хочу наголосити – саме «заохотити». Ми нікого силоміць ні до чого не змушуємо. Тут відвідувачі можуть дізнатись інформацію про наш підрозділ, завдання, які ми виконуємо, вакансії і грошове забезпечення. Людина заходить до нас в цивільному одязі і виходить також без жодних зобов’язань. Але маючи вичерпну інформацію про умови проходження військової служби у нас.

Які ж завдання виконує Закарпатський підрозділ НГУ?

В першу чергу хочу наголосити, що Національна гвардія України – це військовий підрозділ з правоохоронними функціями. Завдань багато. Зараз в країні йде війна, і наші підрозділи у складі Сил оборони виконують завдання з відсічі російської збройної агресії. До цього залучаються різні підрозділи: стрілецькі, інженерні, оператори БпЛА. Також ми виконуємо завдання з охорони і оборони важливих державних об’єктів, наші військовослужбовці у взаємодії з поліцією забезпечують громадський порядок в містах області, охороняють дипломатичні установи, також ми займаємось конвоюванням, екстрадицією і охороню підсудних. Тобто завдань і напрямків дуже багато.

Що найбільше цікавить відвідувачів центру рекрутингу?

Гостям закладу наші спеціалісти охоче надають всю інформацію, яка буде корисна майбутньому рекруту. Люди цікавляться умовами служби, матеріальним забезпеченням і навчанням. Іноді приходять батьки майбутніх випускників і питають, чи є у нас інформація про навчальні заклади Національної гвардії України. І нам є, що запропонувати. Найперше – це ліцеї. Вони розташовані у Вінниці, Івано-Франківську, Дніпрі та Києві. Там школярі, які закінчили 9 клас, зможуть здобути повну середню освіту. Зараз якраз триває вступна кампанія, і ми з радістю розповімо батькам майбутніх ліцеїстів про умови вступу і навчання в цих закладах. Також ми пропонуємо випускникам вступити у вищі навчальні заклади Національної гвардії України. Це чудова можливість не лише здобути освіту і спеціальність, але і розпочати кар’єру офіцера в українській армії.

А що ви можете запропонувати людям, які вже мають освіту і розмірковують над тим, щоб стати до лав НГУ?

Найголовніше, що чекає майбутніх рекрутів – це дружній колектив професіоналів. Ми раді вмотивованим і сміливим чоловікам і жінкам. В нашому підрозділі є різні вакансії: від стрільця до командира взводу. При цьому людина може прийти до нас, наприклад, на солдатську посаду стрільця, а в процесі служби здобути інші військові спеціальності: гранатометника, кулеметника, командира відділення, і навіть за умов наявності вищої освіти, згодом обійняти офіцерську посаду. Тобто тут можна не лише побудувати кар’єру. Армія – це дуже ефективний «соціальний ліфт». Грошове забезпечення стрільця від 20 тисяч гривень, командир відділення отримуватиме від 23 тисяч, а командир взводу – від 25 тисяч гривень. До того ж військовослужбовці мають право на матеріальну допомогу і компенсацію оренди житла. Також сума грошового забезпечення збільшується в залежності від вислуги та військового звання.

Чи є різниця між службою по мобілізації і за контрактом?

Умови служби, грошового чи речового забезпечення абсолютно однакові. Є відмінності в інших речах. Наприклад, якщо рекрут чи військовослужбовець укладає контракт, то він отримує чимало видів фінансового заохочення. У разі укладання контракту військовослужбовець має право отримати від держави сертифікат в розмірі 150 тисяч гривень на купівлю транспортного засобу. Тим, хто підписує перший контракт, держава надає компенсацію 50 відсотків першого внеску за програмою «Є-оселя», додатково 100 тисяч гривень після першого року служби і ще 100 тисяч гривень після другого року.

Якщо людина ніколи не служила і не має ніякого досвіду, то чого навчать такого рекрута?

В першу чергу людина потрапить до нас в підрозділ лише після проходження співбесід і військово-лікарської комісії. Далі рекрут буде забезпечений всім необхідним майном: від білизни до форми, взуття і засобів захисту. Якщо людина не проходила військову службу, то її чекає курс базової загальновійськової підготовки. Він триватиме близько місяця. Там рекрут здобуде всі необхідні навички і знання з вогневої, тактичної, медичної та інженерної підготовки. По закінченню цього курсу рекрут повертається до нас у підрозділ, продовжує службу і підготовку. Тобто тренування проводяться постійно.

А чи багато людей взагалі вдалося залучити у вашому центрі рекрутингу?

Хочу наголосити, що ми постійно шукаємо і використовуємо нові форми в будь-якому виді діяльності. В тому числі і в рекрутингу. Тому створення цього центру було для нас певним викликом. Але час показав, що така форма роботи з громадянами, дає свої плоди. Точну кількість рекрутів я не можу розголошувати, але, повірте, це десятки людей. Всі вони пройшли навчання, поповнили лави нашого підрозділу і гідно несуть службу. Звісно, що були і такі відвідувачі, які до нас приходили, розпитували про умови служби, але просили час на роздуми. Дехто думає досі, але більшість, згодом повертається з бажанням мобілізуватись, а згодом ці люди укладають контракти з нашим підрозділом. Тому ми запрошуємо всіх жителів Закарпаття приходити до нас, отримувати інформацію і ставати до лав Національної гвардії України. Зараз ми розташовані за адресою: Ужгород, Православна Набережна, 20. Також можна дзвонити за номером (097) 674-50-29.

Наразі на Закарпатті працює один рекрутинговий центр Нацгвардії. За словами офіцерів, його діяльність приносить результати, тому в перспективі рекрутингові пункти можуть з’явитись і в інших містах області.

 

20 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів