«Лише разом ми зможемо відстояти незалежність нашої Батьківщини». Офіцер розповів про роль Нацгвардії у захисті суверенітету України

«Лише разом ми зможемо відстояти незалежність нашої Батьківщини». Офіцер розповів про роль Нацгвардії у захисті суверенітету України
Україна зустрічає 33-ю річницю проголошення Незалежності, і фактично третину нашої новітньої історії існує Національна гвардія.

 

Журналісти телеканалу «21 Унгвар» поспілкувалися з заступником командира закарпатського підрозділу НГУ підполковником Сергієм Сухановим. Офіцер розповів про історію створення формування і роль гвардійців у захисті суверенітету країни.

 

Оскільки ми згадуємо про річницю Незалежності, то давайте поговоримо про те, з чим Ваш підрозділ і взагалі Національна гвардія підходить до цієї дати?

 

Так, дійсно, цього року Національній гвардії виповнилось 10 років. Наше формування було створено на базі Внутрішніх військ МВС, і від виконання здебільшого правоохоронних функцій, почала виконувати бойові завдання. І зараз ми підходимо і до 10 річниці НГУ, і до 33 річниці Незалежності України бойовим формуванням, яке виконує різноманітні завдання на всіх ділянках фронту. І я вважаю, що дуже успішно виконує поставлені задачі.

 

«Бойове хрещення» гвардійці пройшли ще під час Антитерористичної операції? Вірно?

 

Так. Розпочалось це 2014 року. Нацгвардійці виконували завдання у Луганській і Донецькій областях, брали участь у звільненні Слов’янська, Краматорська. В той час почали опановувати новітню техніку. Дуже допомогли добровольці, які сформували батальйони. Ними командували такі Герої, як генерал Кульчицький. Під час виконання бойового завдання він загинув. Само тоді Національна гвардія України доклала дуже багато зусиль до відбиття збройної агресії.

 

Повномасштабне вторгнення стали великим викликом. Чи була Нацгвардія готова до цього?

 

Це дійсно був виклик. Безумовно, наші військовослужбовці постійно готувались до виконання бойових завдань і підвищували свої вміння. Професійні військові допомогли добровольцям, які приєднались до нас, опанувати військові спеціальності, наявні зразки озброєння і техніки. Вони швидко навчились вести бойові дії, вивчили тактику, домедичну допомогу. Нам є що розвивати, є чого навчатись. Але у нас є інструкторські підрозділи, які дуже вдало себе проявили – готували підрозділи за зразками НАТО. Вони запровадили новий підхід і довели, що така підготовка необхідна і солдатам, і офіцерам.

 

Якщо говорити про закарпатських гвардійців, то які завдання поставлені перед Вашим підрозділом?

 

Наші військовослужбовці виконують дуже різноманітні завдання. Це і охорона громадського порядку, охорона важливих державних об’єктів, конвоювання підсудних, охорона консульських установ. Також наш підрозділ виконує зараз завдання на Донецькому напрямку, я не назву населений пункт, але вони досить успішно виконують задачі зі утримання ворога, і не дає йому просунутись.

 

Є якісь здобутки?

 

Наші бійці успішно зупиняють штурми, знищують ворога, утримують один з напрямків, не дають противнику просунутись в населені пункти. Також гвардійці знищують броньовану техніку агресорів, танки. Крім того є наші інженери, сапери, які також успішно мінують, і, допомагаючи одній з бригад, наші сапери допомогли своїми діями зупинити прорив противника, знищивши його броньовану техніку.

 

Нещодавно в Ужгороді відкрили центр рекрутингу. Що ви пропонуєте і як він діє?

 

Тут ми запровадили в якомусь сенсі новаторський підхід. До цього подібних центрів у Національній гвардії не було. Ми вирішили спробувати. І це приносить свої плоди. Ми ще розвиваємось, але, я вважаю, що працюємо успішно і рухаємось вірним шляхом. Ми пропонуємо гідні умови проходження служби, фінансове, речове, медичне забезпечення, а також соціальний захист військовослужбовців. В підрозділі створені всі умови для проходження служби для всіх військовослужбовців. Майбутні рекрути можуть обрати професію за спеціальністю, особливо якщо в них є особливі навички і знання. Але можливо опанувати і військову спеціальність, наприклад, кулеметника чи оператора БпЛА. Сам центр працює з понеділка до суботи з 8 до 17 години. Наші контакти також є в інших центрах рекрутингу при центрах надання адміністративних послуг. Крім того ми взаємодіємо з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Ми пропонуємо різні види проходження служби: як по мобілізації, так і за контрактом. Умови та норми забезпечення однакові, але для тих, хто вирішить підписати контракт, держава передбачила додаткові фінансові бонуси. Всю цю інформацію можна дізнатись в нашому центру рекрутингу.

 

Що очікує рекрута після того, як він потрапить у ваш підрозділ?

 

Ми забезпечимо рекруту навчання в одному з наших навчальних центрів. Там людина здобуде необхідні знання і навички. Це курс триватиме близько місяця. За цей час рекрут навчиться поводженню зі зброєю, основам тактики та домедичної допомоги, інженерної справи та топографі. Після проходження навчання людина повернеться до нас, де буде зарахована в один з підрозділів, приступить до виконання завдань, але тренування не завершаться. Всі наші бійці тренуються постійно і в тактиці, і у стрільбі, і в медицині. Навчання не припиняється ніколи. Саме підготовка дозволяє бійцям ефективно виконувати завдання і наближати нашу перемогу і настання миру в Україні.

 

Чого б Ви побажали у річницю Дня Незалежності українцям?

 

Я хотів би побажати всім віри в Сили оборони України, в те, що ми переможемо ворога, ми не дамо йому просунутись на нашу землю. Сили, наснаги і, як би важко не було, не здаватись і підтримувати Сили оборони України. Всі розуміють, що є не тільки фронт, де бійці стримують натиск агресора, є інформаційний, економічний фронт. І лише разом ми зможемо відстояти незалежність нашої Батьківщини.

 

17 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів