«Живі книги» в Ужгороді розповіли, як вберегти дітей від інтернату та подарувати сімейне тепло 

«Живі книги» в Ужгороді розповіли, як вберегти дітей від інтернату та подарувати сімейне тепло 
Днями в Ужгороді відбувся захід із циклу «Жива книга: відверті історії турботи про дітей», що дав можливість почути в новому форматі історії батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків та патронатних вихователів.

 

Зустріч організувала міжнародна благодійна організація «Партнерство «Кожній дитині» у співпраці з Закарпатською обласною військовою адміністрацією. Захід відкривав заступник голови ОВА Юрій Гузинець. Він насамперед подякував людям, які наважилися відкрити своє серце і свій дім для дітей.

 

«Їхня щоденна праця і любов допомагають будувати нову Україну, країну, де кожна дитина має право на родинне тепло та захист. Це не просто вчинок – це велика сміливість та людяність», — сказав Юрій Гузинець.

 

«Ми маємо об’єднати зусилля, щоб кожна дитина мала можливість рости в люблячій і турботливій родині. Це те, що будує сильне суспільство і надійне майбутнє для нашої країни», — додав заступник голови ОВА.

Нині на Закарпатті 6 патронатних вихователів разом із помічниками надають послугу патронату — професійного догляду, виховання та реабілітації дітей, які тимчасово не можуть проживати у своїй сім’ї. Таке влаштування короткострокове — на кілька місяців, поки біологічні батьки долають скруту або на час пошуку дітям нової родини (прийомної сім’ї, усиновлення, опіки).

 

Чотири сім’ї з’явилися в регіоні від початку року, ще дві нині проходять навчання. Утім, цього все одно недостатньо, адже дітей, які потребують сімейного тепла, набагато більше.

 

Під час заходу поговорили про труднощі, до яких потрібно бути готовими під час адаптації дитини у новому оточенні. Також обговорили стереотипи, які заважають людям стати патронатними вихователями, прийомними батьками чи опікунами. Серед «живих книг» були й ті, хто розповів про свій шлях до патронату.

 

Жителька Сваляви Марія Попдякуник стала патронатною вихователькою після того, як на роботі відбулося скорочення — жінка 30 років працювала у будинку дитини. У помічники вона взяла свого чоловіка Петра.

 

«У нас 8 онуків, але наразі поруч з нами нікого немає. Тому у нас виникла думка, щоб брати таких дітей, з якими я працювала, бо вони цього дуже потребують», — розповідає Марія Попдякуник.

Серія заходів «Жива книга: відверті історії турботи про дітей» охоплює 13 регіонів України. Більшість із них уже розповіли свої історії: Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Волинь, Вінниччина, Дніпропетровщина та Івано-Франківщина. Наступні зустрічі із циклу «Живих книг» відбудуться протягом жовтня в 5 областях України: Житомирській, Київській / м. Києві, Одеській, Полтавській та Чернівецькій.

 

Нині в Україні створено 379 патронатних сімей, під тимчасовим прихистком яких перебуває 771 дитина. Від початку року з’явилися 101 нова патронатна сім’я.

 

Очікується, що завдяки проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», який працюватиме півтора року з лютого 2024-го, кількість патронатних сімей в Україні зросте до 500. У проєкті беруть участь 184 громади з усієї країни, зокрема 9 громад Закарпатської області.

 

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської Агенції Розвитку (ADA).

 

 

23 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів