Добросусідство у параметрах часу

До облради впродовж останніх днів чимало листів, які надійшли із сусідніх регіонів країн-учасниць МА „Карпатський Єврорегоін”.

 

Це відгуки на звернення голови облради М.Кічковського щодо надання гуманітарної допомоги громадянам Закарпатської області у зв’язку з поширенням у західному регіоні небезпечного для людського життя вірусу грипу. Ось лист голови Пряшівського самоврядного краю Петера Худіка такого змісту: „ Шановний пане голово! Дозвольте мені засвідчити глибоку повагу до керівництва Закарпатської області та принагідно виявити солідарність у Вашій особі усім громадянам Закарпатської області у зв’’’’язку з надзвичайною ситуацією, пов’’’’язаною з виникненням епідемії грипу. Інформуємо, що крайовою владою Пряшівщини ухвалено рішення про гуманітарну допомогу Закарпатській області шляхом надання фінансової підтримки у розмірі 10000 Євро на придбання ліків та оздоровчих (медичних) засобів. Приїжджайте”.
То ж, у четвер, 12 листопада ц. р. голова облради Михайло Кічковський та начальник головного управління з питань євро інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Ернест Нусер поїхали у Пряшівський самоврядний край, не відкладаючи на потім.
Їх зустріли заступник директора адміністрації Пряшівського самоврядного краю Стефан Матейчик, начальник управління фінансів Марія Голікова, начальник управління охорони здоров’я Юліус Збіньковські, радник голови з питань міжнародного співробітництва Юрай Латта, Генеральний консул України в Словаччині Юрій Колединський та ін.
М.Кічковський насамперед подякував від імені депутатського корпусу краю, голови ОДА Олега Гаваші за співпрацю та підкреслив, що вона базується на європейських пріоритетах, але зберігаючи свою індивідуальність, цінності та традиції. І, звичайно, добросусідство має там вагу і добрі результати, де воно провадиться не заради красивого слова.
Підтвердженням цьому став благородний вчинок депутатів Пряшівської крайової ради, які також підтримали закарпатців у ці, важкі дні епідемії грипу. Цей, без перебільшення, благородний вчинок - гідний похвали.
Оперативно відгукнулися депутати краю Височіна (Чехія), які виділили 200 тис. корун, щоб у такий спосіб через благодійний фонд „Віза” допомогти спрощеним шляхом придбати ефективні ліки для жителів гірських районів Закарпаття. Невідкладно надіслали допомогу й інші колеги: Угорський Червоний Хрест, перший транш якого – 120 тисяч одноразових масок, деякі ліки (виробництва фірми „Гедеон Ріхтер”) на загальну суму 25 тисяч доларів США, що передані, зокрема, обласній інфекційній лікарні, а також розвезено по районах області.
З м.Кросно (Польща) для потреб Ужгородської центральної міської клінічної лікарні передано 13 тисяч захисних масок. З міста Брно (Чеська Республіка) надійшов вантаж із захисними масками, медпрепаратами загальною вагою 100 кг. Долучився в числі перших до благодійної справи і уряд Словацької Республіки, який надіслав 25.560 Євро, що розподілені за побажанням донора між Закарпатською і Львівською областями.
”Сьогодні цей почесний перелік поповнили і жителі Пряшівщини, за що вам, дорогі наші сусіди, низький уклін і щире спасибі”, – наголосив М.Кічковський.
Стефан Матейчик подякував за теплі слова та наголосив, що хоч сума виділених коштів порівняно - невелика, але подарована вона від душі. Слід сподіватися, що наступні наші зустрічі будуть з приємних нагод. Зрештою, - підкреслив пан Станіслав, - сказано ж: друзі пізнаються в біді. І, не відкладаючи, Стефан Матейчик виконав місію – передав гуманітарну допомогу українській стороні.
Відтак було обговорено подальший розвиток транскордонного співробітництва між двома областями в рамках відповідної Угоди та Програми спільних дій на період 2009-2010 рр. Оскільки співпраця зосереджена у сферах економіки, регіонального розвитку, спільної презентації регіонів на виставках і ярмарках, у галузях культури, освіти і соціальних служб, розвитку нацменшин, малого і середнього підприємництва, інвестиційної діяльності, ринку праці і зайнятості, а також партнерство на рівні органів місцевого самоврядування.
Було акцентовано увагу присутніх на питанні відкриття пунктів пропуску „Улич-Забродь” і „Соломоново-Чієрна над Тисов”, які заплановано обговорити на 8 –му засіданні українсько-словацької Міжурядової комісії.
Йшлося також і про малий прикордонний рух, який став серйозним імпульсом до транскордонного співробітництва, що, звісно, поліпшило контакти між органами місцевих влад, представниками малого і середнього бізнесу, освіти, культури, спорту. Проте і донині є проблеми стосовно оформлення віз для здійснення спрощеного переходу. Крім того, процедура отримання дозволу з боку Словацької Республіки досить складана.
Не обійшли увагою учасники зустрічі й питання розвитку нацменш двох країв, забезпечення їхніх інтересів, реалізації потреб їх культурно-духовних запитів.
Сторони зійшлися на тому, що всі порушені питання вирішуватимуться по можливостях, цивілізовано, розвиваючи та зміцнюючи добросусідські стосунки між краями, опираючись на спільне історичне надбання наших громад та підписані угоди про співпрацю.

Анна Романенчук

 

13 листопада 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів