Як правильно заготовляти ягоди на зиму - поради від закарпатських господинь

Як правильно заготовляти ягоди на зиму - поради від закарпатських господинь
Червень – це своєрідний старт сезону заготівель в закарпатських господинь. Саме цей місяць перетворює звичні базари на "плантації" аромату та смаку. І далеко не єдиною полуницею живе Закарпаття. Що ще з ягід збирають, де купують, і як зберігають ми розпитала у закарпатських господинь.

 

Чим корисні ягоди?

Полуниця, суниця, малина, ожина, яфина, шовковиця, брусниця – і це далеко не повний перелік ягід, які можна зібрати у червні-липні в нашому краї. Кожен з видів має не тільки приголомшливий смак, але й величезну кількість корисних властивостей. Та от полуниця є джерелом заліза та магнію, у суниці ви знайдете багато кальцію та фосфору, а ожина чудово зміцнює судини. Про користь малини при застудах розповідати нікому не треба, а от про те, що малина добре покращує апетит, особливо у дітей – знають не всі. Як і те, що яфина покращує зір, шовковиця лікує захворювання дихальних шляхів, а брусниця відмінно зміцнює імунітет. І це тільки початок розмови про користь ягід. Вони є джерелом величезної кількості вітамінів та корисних мікроелементів. І що цікаво – більшість з них упродовж тривалого часу зберігають свої цінні якості.

Найдорожча – суниця, вишня – бюджетний варіант

Якщо говорити про ціну ягід, то вона в значній мірі залежить від дня тижня і місця продажу. Так чи не найдешевше ягоди можна придбати на "п'яному" базарі. Заощадливі господині за полуницею йшли на початку тижня, тоді її можна було придбати за 18-20, ближче до вихідних ціна зростає до 25 гривень. Зараз асортимент полуниці значно зменшився, адже пік її урожайності цьогоріч припав на кінець травня – перші числа червня. Однак поласувати нею завдяки пізнім сортам нам таки вдасться. Суницю продають по 30-35 гривень за банку об'ємом 0.5 літра, поки це чи не найдорожча ягода. Трохи дешевша малина - 16-18 гривень за банку, а лісна малина – 25. Яфина по 25 грн за 0.5 літра а шовковиця по 10 грн. За вишні просять 20 гривень/кілограм, їх цьогоріч також вдосталь. Досвідчені господині по справжні лісові ягоди радять на ринок приходити десь пообіді, саме тоді до міста приїздять автобуси і електрички, в яких повертаються з тихого полювання збирачі. Так ви матимете нагоду придбати дійсно свіжі ягоди напряму у збирача, а не перекупника.

Заморожуємо вітаміни на зиму

На сьогодні заморожування ягід – чи не найкраща можливість зберегти їх корисні властивості, смак і аромат. Заморожувати можна усе, перед цим продукт треба промити холодною водою, підсушити і в морозилку. Якщо стаціонарної морозилки нема – надопомогу прийде блендер. Молода мама Вікторія Гевці коментує: "Окремо виділяю полички: 1 для м'яса, 1 для овочів, інша – для фруктів. Фрукти-ягоди всі "блендерю" і або у зіппакети, або у пластикові стаканчики. Головне – не морозити великі об'єми у один пакет. Я одного разу так зробила втомилася потім "пиляти". Додаю ягоди або у сир (виходять такі сирні десертики), або у випічку". До слова, для економії простору подрібнювати ягоди рекомендують багато господинь, головне після цього заморожувати їх порційно. Також можна попередньо їх пересипати цукром, так ви заморозите натуральний наповнювач для десертів. "З овочів дуже люблю наморозити зеленого молоденького горошку. Горошок не мию, так в пакеті і заморожую, він не злипається. Головне – його не пропустити (вже в червні треба морозити). Мені 15 стаканчиків на всю зиму вистачає, та ще і дешевше продадуть, бо такий собі гурт виходить. Ще заморожую молоденькі кабачки (їх аж у вересні можна наморозити), ріжу на кружальця і у зіп-пакети), ми любимо і потушити просто, і з м'ясом. Шпинат (хтось робить брикети, але він прекрасно ламається, тому нема змісту з брикетами возитися, просто по пакетах). Гарбуз (його аж зимою треба морозити, ріжу на великі шматки, бо в основному роблю крем-суп, тому розмір не має значення). З вершками і мускатним горіхом виходить прекрасний і швидкий супчик. І помідорну заправку - це бомба. Збити блендером помідори (шкірки попередньо зняти, обдавши окропом), розлити у форми для кексів, заморозити, потім зсипати у пакет. Прекрасні штучки, якщо треба зробити соус для піцци, або додати у м'ясну підливку, головне, помідори то не хімічні, а з літа:) " - поділилася секретами Вікторія.

Солодке щастя під закрутками

Ще кілька років тому найпопулярнішими продуктами з ягід були варення, компоти та сиропи. Сьогодні ситуація дещо змінилася, адже із заморожених ягід можна як зварити добрий компот, так і спекти ароматний пиріг. До того ж ціна цукру висока, а про газ взагалі мовчимо – доки все простерилізуєш і звариш, "накрутить" не один куб. Однак наші винахідливі і розумні господині знають, як приготувати натуральне варення без консервантів швидко і з невеликою кількістю цукру. Знана містянка і спеціаліст зі спецій Маріанна Сурма ділиться своїм досвідом: "Цього року вперше спробувала робити варення з пектином. Таким чином, хотілося зменшити кількість використаного цукру у джемі. Робила у наступних пропорціях: на 1 кг ягід (у мене була солодка полуниця) 0.5 кг цукру. Все разом проблендерила, і поставила на вогонь, як тільки почало закипати, всипала 10 грам пектину, попередньо його розмішавши з невеликою кількістю цукру. Усе разом ще прокипіло 3 хвилин, потім виключила і по банках. Це рецепт експрес-варення. Плюси очевидні - менше цукру, не переварюється (максимально збережені корисні речовини при термообробці) і швидко готується. А на смак – нямка". До того ж, ви заощаджуєте газ чи електроенергію.

Сушені ягоди з гілочками для ароматного чаю

Пощастило тим, у кого є сушарка овочів та фруктів. Як правило, в стандартному меню є і функція сушіння трав та ягід. Вам достатньо тільки за потреби промити ягоди, підсушити і викласти на спеціальне сито. Далі девайс усе зробить за вас. Що робити тим, у кого сушарки немає, підкаже ужгородка Ольга Кий. Жінка не тільки сушить, але й часто збирає ягоди самостійно. "Це стосується лісових та польових ягід, які ми збираємо в екологічних районах на Міжгірщині та Воловеччині. Сушимо суниці та яфини ягодами. Малину, яфини, суниці - гілочками просто з ягідками. Оскільки збираємо у чистих місцевостях, то попередньо не миємо. Сушіння відбувається природнім шляхом - розташовуємо зібрані скарби на папері або підносах і ставимо у добре провітрюване місце (балкон, альтанка), так щоб не потрапляло пряме сонячне проміння. Коли добре висохне розкладаємо у мішечки з натуральної тканини і в сухе темне місце. Таким чином можна зберігати максимум 2 роки. Сушені яфини можна їсти замість цукерок, добре допомагає при болях в животі і для зору корисно. А чай заварюємо як звичайний - заливаємо окропом і чекаємо поки настоїться. Можна і закип'ятити, але не довго, хвилинку не більше", - розповіла Про Заходу пані Ольга.

Як бачите, варіантів заховати смак літа є чимало. Головне – не пропусти вдалої можливості. Тож не зволікайте!

Вікторія Жуйко-Сабо, Про Захід

 

24 червня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів