Льохи Нижнього Солотвина - для вина, печериць і ... пригод

Варто відійти від автобусної зупинки, яка розташована поблизу траси “Ужгород-Мукачево”, якісь пару десятків метрів ви відразу ж побачите перші “пивниці”. Скільки їх у цьому селі? На це запитання, із стовідсотковою впевненістю, вам не відповість жоден його мешканець. Майже усі сходяться на думці, що їх кількість вже давно сягнула позначки у кілька сотень.
Пивниця є у кожного ґазди. Дві та більше - це також не рідкість. У них селяни зберігають продукти харчування, консервації та, звісно, те, чим відоме це село - домашнє вино. Місцеві розповідають, що пивниці більшості з них перейшли у спадок від батьків та дідів. Їх видовбували вручну, без застосування техніки у вапняковій породі на схилах пагорбів. Найчастіше такі роботи проводилися саме взимку, тоді - коли селяни були вільні від робот на землі.
- Пойте у дну! Покажу вам пивницю, - закликає один з мешканців, який побачив нас здалеку, - Зараз наллю вам свого вина! Покуштуйте, - додає він відчиняючи добротні дерев’яні двері із величезним замком-колодкою.
Заходити у "підземелля" необхідно низько схиливши голову та обережно, проте всередині вже більш просторо.
Гумовий шланг та свічки - обов’язкові атрибути кожного “підземелля”. За допомогою шлангу місцеві вправно наповнюють бутлі домашнім вином, яке зберігається у дубових бочках. Свічки - щоб підсвічувати, адже тут дуже темно. Хоча деякі селяни, для більшої зручності, провели у пивниці електричне освітлення.
– Скільки незібраного вина (винограда, авт.) пропадає, – продовжує розмову господар. – Наберу собі ще бутль, якщо буде погане - віддам бабі! - А у великих пивницях раніше не тільки продукти зберігали, а й шампіньони вирощували. Так - спробуйте. Моє. Вино добре - не зашкодить, - каже він простягаючи погарчик червоного вина.
Вино і дійсно дуже добре. Солоденьке та приємне на смак. Хоча вже після “першої” розумієш - більше пити не треба.
Москалів берег
Слово берег на Закарпатті має, як мінімум, два значення. У цьому випадку це слово означає гору, пагорб. У його схилах знаходиться низка приватних невеличких пивниць та три великі. Вони відразу привертають увагу. Дві з них закриті на замок, а ось в третю можна увійти. Вона заглиблюється метрів на сорок. Далі - тупик. Але у стіні ми бачимо отвір, крізь який можна попасти у довгий коридор, який веде до роздоріжжя. На землі багато розбитих скляних пляшок - йти треба обережно. Без ліхтарика не зробиш і кроку.
Температура тут завжди стала - як зимою, так і влітку - 14 градусів за Цельсієм. Такі собі природні холодильники.
За часів СРСР у Нижньому Солотвині було й декілька державних погребів - в них також зберігали різноманітні продукти. Але у 90-х років їх передали у власність селянам.
Місцями можна побачити прізвище власника та рік заснування. Кажуть, що деяким з пивниць вже більше 200 років. Малюнки та написи на деяких з них, свідчать про неабиякий інтерес саме до виноробства.
Ось таке - невеличке, але багате на пам’ятки село.
Зі сторінки у соцмережах Юрія Ломакіна
До теми
- У Ставного є план. І не один. Як жити під час війни у селі і бачити перспективи
- "Дивлюсь на них і розумію, що все зробив правильно". Історія закарпатця, який став опікуном для трьох дітей
- Закарпатська міфологія на картах таро: як художниця з Ужгорода популяризує український фольклор за кордоном
- Гідні умови праці й зарплата, як у сусідів із ЄС: підготувати й утримати фахівців
- "Синевирське диво" під час війни. Як правильно зробити бізнес на вівцях, а репутацію - на ефективному керівництві
- Як ветеранам повернутися до цивільного життя й роботи: досвід Семена Махліна
- Меблі лікаря Новака, старовинні медичні інструменти та шеврони: експонати Музею історії Закарпатської обллікарні
- Історія однієї картини: «Верховинське село» Антона Кашшая
- «Собака для ветерана»: історія Дмитра та його улюбленця Блека
- Удочерили трьох сестричок і завели козу. Родина з Київщини кардинально змінила життя на Закарпатті, і не тільки своє
- «Полон — це дрібниці, найстрашніше — бачити, як гине Маріуполь»: історія захисника Азовсталі Геннадія Збандута
- Сьогодні на Закарпатті стартує Український тиждень імунізації
- Михайло Маркович: «За старими фотографіями — велика історія і зниклий світ, який треба відкривати»
- «Велика Паладь-Нодьгодош»: перше відкриття прикордонного КПП за 20 років. Як працюватиме і розвиватиметься новий пункт пропуску на Закарпатті?
- Плямисті олені, 57 гектарів і пантокрин: ферма, якої нема більше ніде в Україні
- Кавування по-закарпатськи у ветеранській кав’ярні Gato: історія Михайла Кузьми “D2”
- Закарпаття спільно з Румунією та Угорщиною організує освітні заходи для школярів та вчителів
- “Вуйко Еко”: як ветерани Вуйко, Грузин і Директор на Закарпатті крафтовий бізнес започаткували
- Нести вантаж війни легше удвох: історії любові й боротьби
- Книги, які найчастіше купували в Ужгороді від початку 2025 року
Свiчка зато. стоiть у пивницi жеби не задохнутися од углекислого газа свiчка начинала тухнути як юй не хванато кис