Професор Василь Комендар є однією з найбільш відомих особистостей Закарпаття

Професор Василь Комендар є однією з найбільш відомих особистостей Закарпаття
З його ім'ям пов'язано не тільки збереження природи, але й розвиток нашого Закарпатського краю.

 

За участі Хустського міського голови Володимира Кащука та представників громадськості Закарпаття, на громадських слуханнях у Хусті, обговорили питання присвоєння Долині нарцисів ім’я професора Василя Комендаря.

10 травня 2015 року, на базі еколого-освітнього центру «Музей нарцису» у місті Хуст, адміністрація Карпатського біосферного заповідника, на підставі закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та св’яткових дат, назв і дат історичних подій”, організувала проведення громадських слухань у формі засідання «круглого столу», з питань присвоєння ім’я професора Василя Комендаря, природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника.

В зібранні взяли участь керівники та депутати Хустської міської ради, науковці та природоохоронці, представники громадськості та засобів масової інформації.

Засідання «круглого столу», вступним словом відкрив, директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природохоронець України Микола Рибак.

Виступаючи на цих слуханнях, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України Федір Гамор, насамперед підкреслив, що Василь Комендар, належить до найбільш відомих український вчених-природослідників, був видатним захисником природи Карпат. Він вніс визначний вклад у дослідження та збереження природи Закарпаття, виховав велику плеяду спеціалістів- екологів, був неперевершеним пропагандистом ідеї охорони природи, заснував та на протязі десятиріч очолював Закарпатське обласне товариство охорони природи, організував та був ведучим на Закарпатському телебаченні програми «Шовкова косиця», опублікував велику кількість монографій, науково-популярних та публіцистичних статей у засобах масової інформації на захист природи, зокрема лісів Закарпаття тощо.

Велика заслуга професора Василя Комендаря у створенні заповідників та національних природних парків у Карпатах. Завдяки його принциповості та наполегливості вдалось, зберегти Долину нарцисів, праліси Закарпаття та багато інших унікальних природних об’єктів.

Професор Василь Комендар є однією з найбільш відомих особистостей Закарпаття, з ім'ям якого без сумніву пов'язано не тільки збереження природи, але й розвиток нашого краю.

Тому відповідно до «Плану заходів з вшанування пам’яті доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки Комендаря В.І.», затвердженого розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля (№ 176 від 18 квітня 2016 року), вулицям в Ужгороді, Буштино та Іршаві уже присвоєно ім’я Василя Комендаря, на будівлі біологічного факультету Ужгородського національного університету встановлено меморіальну дошку із його бронзовим барельєфом тощо.

Відповідно до затвердженого Кабінетом Міністрів України «Порядку проведення громадських слухань під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та св’яткових дат, назв і дат історичних подій”, учасникам засіданні «круглого столу» запропоновано обговорити та підтримати ініціативу, погоджену Закарпатською облдержадміністрації та науково-технічною радою Карпатського біосферного заповідника, щодо присвоєння ім’я професора Василя Комендаря, природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника .

І дуже приємно, що у доповідях та виступах хустського міського голови Володимира Кащука, голови Закарпатської обласної організації Українського товариства охорони природи Тіберія Баумана, директора Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру Олександра Геревича, директора редакції мистецьких, молодіжних і спортивних програм телеканалу «Тиса-1», ведучої телепередачі «Шовкова косиця» Людмили Бокій , начальниці редакційно-видавничого відділу та завідувача ботанічною лабораторією Карпатського біосферного заповідника, кандидатів біологічних наук, учнів Василя Комендаря Богдани Москалюк та Миколи Волощука, депутата Хустської міської ради Івана Пригари, заступника директора Рокосовської середньої школи Марії Поган, ветеранів праці із Хуста та Нанкова Івана Попадинця та Івана Ференцика, не тільки одностайно підтримано ідею присвоєння Долині нарцисів ім’я професора Василя Комендаря, але й внесено чимало цінних пропозицій щодо її збереження.

А прекрасний тематичний виступ учнівського ансамблю Рокосовської середньої школи вселяє ще більшу надію, на те, що оспівані в народних піснях ідеї Василя Комендаря, щодо збереження унікальних природних цінностей Карпат, будуть жити у віках.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України

 

14 травня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів