В Ужгороді розквітло рай-дерево

В Ужгороді розквітло рай-дерево
Скумпія, таку назву має дерево, квітне зараз у скверику біля Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору у самому центрі Ужгорода.

 

Це дерево для Закарпаття досить екзотичне. Його частіше можна зустріти на  чорноморському узбережжі Кавказу або в Криму. Дуже світлолюбне, росте на  відкритих, добре освітлених, сухих, кам’янистих, вапняних і крейдових схилах. Стійке до забрудненого міського повітря. Живе до 80-100 років.

Хоча квіти у скумпії дрібні й непоказні, волоті-суцвіття виглядають ажурним мереживом. У період плодоносіння плодоніжки подовжуються й покриваються довгими червонуватими або білуватими "павутинками", від чого стають пухнастими й дуже гарними, не схожими ні на що інше. Здалеку здається, ніби деревце перетворилося на сизувато-рожеву хмарку. Асоціації з пишною напудреною перукою дами 18 століття настільки яскраві, що подарували рослині ще одну назву – перукове дерево. В англомовних країнах скумпію називають “паруючим (димним) чагарником” (Smoke Bush). А в Україні найпоетичніше – рай-дерево. 

Цвіте з травня по липень. Дерево досягає  півтора метри у висоту, найпопулярніший сорт має темно-фіолетові суцвіття. Квіти скумпії також бувають червоними, рожевими, білими, жовтими. На сьогодні вченим відомо більш ніж 105 видів відтінків цього чагарника.

 

16 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів