На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 8 спалахів африканської чуми свиней

На Закарпатті цьогоріч зафіксовано 8 спалахів африканської чуми свиней
По Україні — 124 спалахи.

 

За інформацією обласного обранця Петра Голубки, на сьогодні зафіксовано 124 спалахи вірусу африканської чуми по всій Україні, з яких 8 - на Закарпатті

Сьогодні, 15 вересня, відбулося засідання комісії з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка. В роботі комісії взяв участь перший заступник голови облради Йосип Борто.

Ще до початку роботи засідання депутати активно обговорили злободенне питання - захворювання свиней на африканську чуму. Петро Голубка інформував:

- На сьогодні зафіксовано 124 спалахи по Україні, на Закарпатті – 8. Стільки ж -  у Полтавській області. До прикладу, в ТОВ «АПК Тиса –Захід», що знаходиться в смт Вилок Виноградівського району, спалено понад 4,5 тисяч голів, загальною масою 473 849,100 кг. Завдані збитки склали 23 218 605,90 грн., - мовив він, додавши, що вірус зберігає свою активність при заморожуванні навіть на 10 років і гине лише при термообробці. Тому важливо якомога швидше констатувати симптоми і ізолювати таких тварин.

Йшлося і про те, що найбільшими розповсюдниками захворювання є дикі свині. Враховуючи високу ступінь зараження, лікування свиней на сьогодні неможливо через відсутність вакцини як такої в цілому світі. Тому на державному рівні центральна влада має вжити дієвих заходів, бо локально цю проблему не вирішити.

Не менш активно крайові обранці  обговорили питання порядку денного 8-ої сесії. Найперше розглянули проекти рішень «Про хід виконання Програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2016–2020 роки» та «Про хід виконання Програми розвитку та підтримки галузі рослинництва в області на 2016–2020 роки» і затвердили їх.

До слова, під час обговорення цих питань  запропоновано  на наступну сесію підготувати проекти змін до цих програм. Оскільки вбачається за доцільне ввести двох депутатів профільної комісії облради з правом голосу  в комісію з визначення  напрямів та обсягів фінансування за рахунок бюджетних програм, яка діє при департаменті АПК.

Погодили члени комісії звернення Закарпатської обласної ради про підтримку законопроекту щодо приватизації державних сільськогосподарських підприємств, підпорядкованих Мінагрополітики та продовольства України.

По діловому обмінялися думками щодо  внесення змін до Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки. У ході обговорення останньої порушили питання чистоти узбіч.

-  Ми будуємо лісові дороги, які  були б вигідними і зручними для    лісового гірського туризму та рекреації, адже це зелені артерії життя нашого краю як у питаннях економіки, наповненні бюджету області, так і в соціальному аспекті, - наголосив депутат облради, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга, підкресливши, що закарпатські лісівники разом з тим  шукають механізми, як заінтересувати  людей шанобливо ставитися до природи, берегти довкілля  від побутового засмічення, дотримуватись правил екологічної безпеки тощо.

Комісія взяла до уваги думки і пропозиції, висловлені на засіданні з тим, щоб при подальшому опрацюванні проектів рішень ефективно використати їх  для кінцевого опрацювання.

Прес-служба Закарпатської облради

 

15 вересня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів