Закарпаття. Люди різні, а долі – схожі

Закарпаття. Люди різні, а долі – схожі
Або кілька думок про те, як закарпатці сприяють лікуванню своїх земляків.

 

Прописку двох різних регіонів мають 27-річна Марія Кошеля з Сваляви та берегівський другокласник Дмитрик Пальок. Люди ніби різні, але цьогоріч їх об‘єднала велика біда: молода жінка має діагноз цироз печінки класу С (вартість пересадки цього органа 1 мільйон 700000 гривень), а хлопчині також потрібна трансплантація серця (100 000 доларів США). У висновках, які надійшли на адресу родичів хворих, сказано, що такі операції роблять у Києві, а також перелічено країни, в яких лікарі зі скальпелем у руках готові дати бій цій недузі.

За кордоном, звісно, дорожче. Але родичі та близькі Моріки обрали вітчизняну медичну установу, а Пальки – відповідну клініку за кордоном (за попередніми прогнозами, що у Білорусі або Індії). Але можуть бути й корективи, головне, аби був результат.

Як у Сваляві, так і в Берегові було кинуто клич зі збору благодійних коштів, на що відгукнулося дуже багато небайдужих людей. З етичних міркувань не будемо вказувати суми, які вдалося зібрати рідним, однак у Сваляві, приміром, на нещастя Моріки (у дівоцтві Гливляс) озвалися церкви, окремі підприємці та просто сердечні люди. Дід її чоловіка І. І. Папіш планує оприлюднити прізвища деяких благодійників дещо згодом. Крім того, у багатьох установах, закладах торгівлі у серпні-вересні було встановлено прозорі урночки, куди можна було "кинути" гроші.

Зауважимо: донором для пацієнтки стала її молодша сестра Наталя. А за останньою інформацією від рідних, операцію лікарі зробили. Обидві видужують.

Натомість триває збір внесків для Д. Палька. Справа в тому, що місяць тому зібрана для лікування сума в Ощадбанку була вкрадена, але завдяки зусиллям правоохоронців зловмисників було знайдено. Гроші для операції на вже місці. Тим часом у школі ЗОШ № 1, де вчиться юний берегівчанин, провели благодійну акцію під гаслом "Купіть тістечко – врятуй сердечко". Онокласники на чолі з директором О. В. Матолич у центрі міста продавали випечені вдома батьками тістечка, відтак акція продовжилася в навчальному закладі. Підсумок зусиль – близько 30 000 гривень.

Про здоров‘я майбутнього свалявчанки та берегівчанина сказати важко, але слід сподіватися, що вони одужають. Тож міцно тримаймо кулаки!

 

29 жовтня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів