Гендерні відмінності в математичних здібностях – що говорить наука?

Гендерні відмінності в математичних здібностях – що говорить наука?
Чи справді жінки менш ефективні за чоловіків, коли мова йде про візуалізацію в математиці? Фактичне співвідношення жінок та чоловіків, які отримують ступінь математики сьогодні, є відносно гендерно збалансованим. Чи правда, що чоловіки краще справляються з візуально-просторовими завданнями? Чи це просто добре вкорінений міф?

 

Просторова візуалізація має важливе значення для досягнення успіху у багатьох сферах науки, технологій, інженерії та математики (STEM). У книзі «Чому в науці небагато жінок?» автори досліджують відмінності у можливостях просторової візуалізації жінок та чоловіків у математиці. Вони розглядають дані багатьох досліджень для того, щоб краще зрозуміти, чому жінки недостатньо представлені у таких галузях, як фізика, інженерія та інформатика.

Відмінності в просторовій здатності реальні. Середньостатистичний американський чоловік може здійснити розумову ротацію тривимірного предмета, що перевищує здатність пересічної жінки на половину стандартного відхилення або більше. Іншими словами, ця різниця в роботі є достатньо великою і може мати наслідки на успіх у науковій сфері як чоловіків, так і жінок.

Чому існують ці відмінності?

Дослідники придумали низку гіпотез про відмінності у просторових здібностях. Відмінності починаються рано. Деякі дані говорять про те, що у чоловіків ця перевага у просторових здібностях виявляється у досить ранньому віці. Це може дати їм когнітивний поштовх до вивчення математики та природничих наук.

Дослідники також шукали біологічні причини, щоб пояснити цю різницю між статями. Деякі гіпотези вважають, що чоловіки більш латералізовані, тобто для виконання просторових завдань вони використовують праву півкулю мозку частіше, ніж жінки. Еволюційні гіпотези дозволяють припустити, що статеві відмінності у здатності орієнтуватися та використовувати просторове уявлення для вирішення математичних задач були визначені діями, які виконували ще наші предки – «мисливці» для чоловіків та «збирачі» для жінок.

Існують дослідження, які виявили, що вплив високих рівнів андрогенів на початку життя може підвищити інтерес до чоловічих типів діяльності, які забезпечують додаткові просторові здібності, надаючи інше біологічне пояснення варіацій статі. І хоча вплив статевих гормонів є правдоподібною біологічною гіпотезою для пояснення просторових відмінностей між статями, вплив гормонів на просторову здатність залишається складним явищем.

Пошуки результатів впливу раннього розвитку для підтвердження біологічної основи для статевих відмінностей також може викликати здивування. Дослідники часто припускають, що ранній розвиток, швидше за все, має біологічний характер, але він також може залежати від середовища. Наприклад, одне з досліджень порівнювало навички просторової орієнтації та читання карт у вихідців із сімей з високим, середнім та низьким рівнем доходу. Чоловіки показали кращі результати, ніж жінки в сім'ях з високим і середнім рівнем доходу, але не з низьким рівнем доходу. Це говорить про те, що доступ до ресурсів може також пояснити ті статеві відмінності, які дослідники виявили у хлопців та дівчат середнього та високого рівня доходів.

Зміни можливі

Хороша і, мабуть, найважливіша новина полягає в тому, що рівні просторових можливостей можуть бути збільшені в цілому. Хоча статеві відмінності в просторовій здатності реальні, вони, схоже, не є біологічно закріпленими.

Це явище також поступово відображається і в сучасному ринку праці. Кількість посад, в яких домінує жіноча робоча сила (більше 80 відсотків) зростуть майже вдвічі більше порівняно з тими, які домінують чоловіки (понад 60 відсотків). Проте деякі робочі місця, в яких переважають чоловіки, в різних галузях промисловості спостерігають серйозне зростання, яке, як передбачається, продовжиться протягом наступних 10 років. Такі галузі, як веб-розробка, комп'ютерні та інформаційно-дослідницькі науки, інженерія, актуарна сфера, інформаційна безпека, залишаться переважно чоловічими у найближчі 10 років. Однак, швидше за все, тенденція зміниться, як ми спостерігали з іншими галузями. Одна з типово чоловічих сфер, професійний покер, може слугувати хорошим прикладом. Участь жінок на професійному рівні зростає, але все ще є недостатньо представленою.

Так, жінки та чоловіки мають різні підходи до роботи в команді. Жінки часто розглядають командну роботу як можливість співпрацювати та спілкуватися, ставити запитання та відповідати на запитання інших людей. Чоловіки швидше розглядають командну роботу як можливість розділити завдання серед різноманітних талантів у групі та самостійно вирішувати питання. Кожен підхід має свої переваги та недоліки. Технічне / наукове середовище, де представлені обидві статі, є сильнішим, ніж те, яке не гендерно не збалансоване. Жінки та чоловіки приносять у STEM набагато більше, ніж тільки їх вроджені математичні здібності.

Але просування та розвиток галузей STEM виграє найбільше, якщо ми почнемо застосовувати різноманітні підходи до вирішення проблем. Працюючи разом, жінки та чоловіки швидше знаходитимуть рішення, які приноситимуть користь усім нам.

 

 

15 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів