Ужнівцям презентували праці із засекреченими документами радянського часу

Ужнівцям презентували праці із засекреченими документами радянського часу
Серія книжок, видана в період 2011–2018 років у контексті проєкту «Реабілітовані історією», відкрила невідомі сторінки минувшини Закарпаття. Збірники в Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету презентували керівник редакційно-видавничої групи, історик Олексій Корсун та директор Закарпатського музею жертв сталінських репресій Янош Мешко.

 

Представили такі видання: «Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулук до рідних Карпат. 1939–1949 рр.»«Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944–1955 рр.»«Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944–1955 рр.». А ще – «Посилення політичних репресій проти мешканців Закарпаття на завершальному етапі його радянізації. 1947–1953 рр.»«Взаємодія обласного партійно-радянського керівництва з репресивними органами в період соціалістичної розбудови Закарпаття та його комунізації. 1946–1953 рр.». Таким чином, фундаментально описано події в краї у відповідні роки. Під час заходу присутнім, зокрема, показали унікальні фотографії, на котрих – Ужгород минулого століття, візити високопосадовців до краю. Крім того, у виданнях можна ознайомитися з архівними документами, які в радянську добу мали гриф «таємно».

Янош Мешко

Олексій Корсун дарує примірники книг представницям Наукової бібліотеки

Варто зауважити: усі матеріали зібрані в результаті копіткої роботи з даними архівів в Ужгороді, Празі, Москві, а також з бібліотек, товариств, приватних колекцій. У презентованих книжках чимало історичних документів представлені широкому загалу вперше, що робить підготовленіі праці унікальними.

«У виданнях подано імена репресованих в радянські часи, історії їхнього життя. Тож ці книжки потрібно не тільки читати, а й шукати в них імена своїх родичів, знайомих», – зауважив О. Корсун.

Окремі примірники праць історик подарував Науковій бібліотеці УжНУ.

Ольга Брайлян,

фото авторки та Наукової бібліотеки УжНУ

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

02 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. вася 2020-03-02 / 18:16:39

    Для чого ви юродствуєте??? ВИ що смієтеся з народу??? КОРСУН КОЛИШНІЙ КДБішта який САМ займався в молодості тим, що запроторив до в'язниці не одного українського патріота, він був головним "спеціалістом" в КДБ по дисидентам!!!КОРСУН кат якому не місце в учбовому закладі!!! Чому НЕ ВИКОНУЄТЕ закони України про ДЕкомунізацію???